Na hlavný obsah

Škôlky sa dostávajú do začarovaného kruhu chorôb. Rodičia skúšajú rôzne triky na zakrytie príznakov choroby

Deti po víkende vracajú do škôlky nedoliečené.

Škôlky sa dostávajú do začarovaného kruhu chorôb. Rodičia skúšajú rôzne triky na zakrytie príznakov choroby
Ilustračná snímka, Foto: RTVS

Materské školy netrápi len vysoká chorobnosť, ale aj nedoliečené deti. Aby dostali rodičia dieťa s príznakmi choroby do škôlky, skúšajú rôzne triky. Výsledkom sú nielen choré učiteľky a chýbajúci personál, ale aj nahnevaní rodičia.

Do materskej školy v bratislavskej Karlovej Vsi prichádza po víkende obvykle aj päť detí, ktoré sú choré alebo nedoliečené. Kašlú a majú plný nos. Učiteľky to často spozorujú až počas dňa.

„Ráno mu rodičia dali nejaké lieky, a ten stav chorobný sa prejaví až okolo tej desiatej hodiny. Vtedy rodiča kontaktujeme. Existujú aj prípady rodičov, ktorí povedia svojím deťom, aby nekašľali, aby ich pani učiteľka v škôlke nepočula,“ uviedla riaditeľka MŠ Majerníkova 11 v Bratislave Iveta Ryzá.

Začarovanému kruhu s chorobami v škôlkach s v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Učiteľky pošlú dieťa domov, keď má zvýšenú teplotu a necíti sa dobre. No je už takmer pravidlom, že sa o pár dní vráti späť. „Nakoľko podľa platnej legislatívy nemusia predložiť potvrdenie od pediatra iba v prípade, že je dieťa choré viac ako sedem dní,“ pokračovala Lisá.

„Dieťa je najviac infekčné jeden, dva dni predtým než ochorie, nemôžme to zastaviť. Ale, samozrejmá vec, keď má dieťa večer čo i len zvýšenú teplotu, vracia, má hnačku, to dieťa na druhý deň nepatrí do škôlky,“ skonštatovala pediatrička Marta Špániková.

OČR nemôže byť problémom

Výsledkom sú nielen nahnevaní rodičia ostatných detí, ale aj choré učiteľky. „Znepríjemňuje to aj ostatným život. Vedenie sa k tomu už vyjadrilo, poslalo list rodičom, že deti, ktoré prídu s nejakými príznakmi do škôlky, tak budú vrátené a rodič si ich bude musieť zobrať,“ uviedol rodič jedného zo škôlkárov.

Pre niektorých rodičov stopka v škôlke nič neznamená. Dôvod je najčastejšie ten, že rodičia musia chodiť do práce a nemajú výpomoc. Niektorí sa obávajú, že pre časté OČR prídu o zamestnanie.

„Pokojne nech sa obrátia na odbory a nemôže sa stať, aby zamestnávateľ za to, že sú na OČR so svojím dieťaťom a sa oňho starajú ich vyhodil z práce,“ uviedol predseda Občianskeho združenia pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Neznamená to však, že deti s príznakmi nemôžu ísť do kolektívu vôbec. „Dieťa, ktoré má dlhodobý soplík, napríklad po skončení infekcie alebo dieťa, ktoré má prejavy alergie, vtedy by som dôvod, ako nevziať dieťa do kolektívu pre soplík alebo občasný kašeľ nevidela,“ dodala Špániková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko