Na hlavný obsah

Ticho, prázdne chodby a učebne bez žiakov a učiteľov. Pre respiračné ochorenia zatvárajú ďalšie školy

Najviac chorých školákov je v Košickom, Prešovskom a Trnavskom kraji.

Ticho, prázdne chodby a učebne bez žiakov a učiteľov. Pre respiračné ochorenia zatvárajú ďalšie školy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Chrípka a ďalšie respiračné ochorenia začínajú ustupovať. Napriek tomu je stále zatvorených viac ako 300 základných, stredných aj materských škôl. Najviac chorých školákov je v Košickom, Prešovskom a Trnavskom kraji.

Ticho, prázdne chodby a učebne bez žiakov a učiteľov. Školy každý deň vyhodnocujú, koľko detí chýba, a na základe toho sa rozhodujú, či prerušia vyučovanie.

„Minulý týždeň sme mali 36 percent chorých detí. Komunikovala som s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Bratislava, kde mi odporučili, že keď tak urobím, tak na takých päť dní. To znamená, že deti sa nám vrátia v stredu (14. 2.) do školy,“ uviedla riaditeľka ZŠ Dudova 2 v Bratislave Hana Závodná.

Ako sa vyvíja chorobnosť na školách? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Barbora Škulová:

„Dnes to vyvrcholilo, mali sme 43 percent chorobnosť na škole. Vyhlásili sme chrípkové prázdniny v čase od utorka (13. 2.) do soboty (17. 2.). Nástup do školy je 19. februára. Myslím si, že je teraz vhodná doba, aby sa žiaci a učitelia trošku preliečili a aby sme to nerozširovali ďalej,“ povedal riaditeľ ZŠ L. Podjavorinskej Milan Dulina.

Najviac chorých je medzi predškolákmi a deťmi na prvom stupni základných škôl. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková potvrdila, že v šiestom kalendárnom týždni prerušenie vyučovania hlásili v 347 školách a škôlkach.

„Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom mierne klesla. Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine do piatich rokov,“ doplnila Račková.

Nárok na ošetrovné

V prípade, ak je škola pre vysoký počet chorých detí zatvorená a rodič zostane s dieťaťom doma, má nárok na ošetrovné. Sociálna poisťovňa rodičom pripomína, že ak si ho chcú uplatniť, netreba kvôli žiadosti navštíviť lekára.

„Rodič si vytlačí tlačivo zo stránky Sociálnej poisťovne. V prípade, že škola už je uzatvorená a zverejnila toto rozhodnutie na webovej stránke, je možné si toto rozhodnutie z webovej stránky školy napríklad stiahnuť a doručiť ho Sociálnej poisťovni,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa vlani vyplatila rodičom ošetrovné v priemere 158 eur mesačne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko