Na hlavný obsah

Rozvodnená rieka ohrozila mesto na Liptove: Obyvatelia prežili noc plnú napätia

Tamojší prítok Váhu dosiahol tretí stupeň povodňovej aktivity.

Rozvodnená rieka ohrozila mesto na Liptove: Obyvatelia prežili noc plnú napätia
Rozvodnená Revúca. Foto: RTVS

V napätí prežili uplynulú noc obyvatelia mestskej časti Ružomberka – Biely Potok. Tamojší prítok Váhu – Revúca dosiahla najvyšší, teda tretí stupeň povodňovej aktivity. Z brehov sa však nevyliala, nezatopila pozemky a nespôsobila žiadne škody.

Hladina Revúcej máva počas roka väčšinou 50 centimetrov. Topiaci sa sneh a dažde ju v týchto dňoch zvýšili na trojnásobok.

,,Keď sa začala valiť voda z Revúc a z hôr, čo postekala, tak sme začali mať obavy. Už viackrát tu na Bielom Potoku v tejto časti nás vytopilo. Ľudia boli v pohotovosti,“ hovorí poslanec zastupiteľstva Ružomberok Vojtech Macko.

Hrozbu povodní v Ružomberku v Správach RTVS z regiónov monitoroval redaktor Milan Velecký:

„Vo večerných hodinách sme začali s monitoringom rieky Revúcej, keďže nahlásili jej stúpanie. Monitoringom sa kontroloval tok do polnoci a potom aj v nočných hodinách,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Ružomberok Pavol Pecník.

„Bol tam navezený dunajský piesok a výhodou bolo to, že voda kulminovala, takže nejaký zásadný a veľký problém do rána nebol,“ priblížil primátor Ružomberka a predseda krízového štábu Ľubomír Kubáň.

Hladina klesá

Od skorého rána hladina Revúcej klesá. V prípade silnejších dažďov a topenia sa snehu v horách však voda môže opäť ohroziť najmä ružomberskú mestskú časť Biely Potok.

„Tu by sme to chceli zavrecovať, aby to bolo na dlhšie obdobie, že by sme eliminovali túto časť, kde sa nám často vylieva voda. A boli by aspoň dočasné opatrenia, kým nebudú regulovať potok s vyššími finančnými prostriedkami,“ dodal Macko.

Mesto bude od Povodia Váhu požadovať prehĺbenie koryta, ale najmä zvýšenie jeho brehov a odstránenie niektorých stromov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny