Na hlavný obsah

RTVS ponúkne pred prvým kolom prezidentských volieb mimoriadne relácie aj diskusie

Poradie kandidátov v predvolebných rozhovoroch určil žreb.

RTVS ponúkne pred prvým kolom prezidentských volieb mimoriadne relácie aj diskusie
Prezidentský palác. Foto: SITA/Branislav Bibel

Pred prezidentskými voľbami ponúkne RTVS divákom a poslucháčom niekoľko špeciálnych formátov. Ich cieľom je nielen predstaviť jednotlivých kandidátov, ale zároveň priblížiť divákom úrad prezidenta Slovenskej republiky a ozrejmiť im priebeh volieb.

Špeciálne formáty ponúkne divákom Jednotky a RTVS :24, ako aj poslucháčom Rádia Slovensko a Rádia Regina.

RTVS pripravuje do vysielania dve formy predvolebných relácií s kandidátmi na post prezidenta Slovenskej republiky.

Bude pri tom vychádzať zo zákonného rámca, to znamená, že RTVS vyčlení desať hodín diskusných programov so zástupcami všetkých kandidujúcich politických subjektov v rozhlasových programových službách RTVS a desať hodín v televíznych programových službách RTVS.

Predvolebné rozhovory s kandidátmi

V piatok (23. 2.) prebehlo v RTVS v Mlynskej doline v Bratislave žrebovanie poradia účasti kandidátov na post prezidenta Slovenskej republiky v predvolebných rozhovoroch, ktoré RTVS odvysiela v relácii Interview :24 – špeciál (o 17. 30 h) na RTVS :24 a v relácii Z prvej ruky – špeciál (12.30 h) v Rádiu Slovensko.

Žrebovanie prebehlo pod dohľadom notára. V týchto reláciách budú všetci kandidáti odpovedať na rovnaké témy a na zodpovedanie otázok budú mať rovnaký časový priestor.

Poradie kandidátov určil žreb nasledovne:

Dátum Z prvej ruky – špeciálInterview :24 – špeciál
Pondelok 4. 3. 2024Ján KubišMarian Kotleba
Utorok 5. 3. 2024Milan NáhlikMilan Náhlik
Streda 6. 3. 2024 Krisztián ForróPeter Pellegrini
Štvrtok 7. 3. 2024 Patrik DubovskýRóbert Švec
Piatok 8. 3. 2024Andrej DankoIgor Matovič
Pondelok 11. 3. 2024Igor MatovičPatrik Dubovský
Utorok 12. 3. 2024Štefan HarabinJán Kubiš
Streda 13. 3. 2024 Peter PellegriniKrisztián Forró
Štvrtok 14. 3. 2024Marian KotlebaIvan Korčok
Piatok 15. 3. 2024Róbert ŠvecAndrej Danko
Pondelok 18. 3. 2024Ivan KorčokŠtefan Harabin
Žrebovanie poradia účasti prezidentských kandidátov v predvolebných rozhovoroch.
Žrebovanie poradia účasti prezidentských kandidátov v predvolebných rozhovoroch.Foto: RTVS

Predvolebné diskusné relácie

Účasť kandidátov na post prezidenta SR v druhom formáte predvolebných diskusných relácií RTVS bude vychádzať z aritmetického priemeru výsledkov prieskumov verejnej mienky z troch agentúr (AKO, FOCUS, MEDIAN) publikovaných v čase od 19. 2. 2024 do 11. 3. 2024.

Predvolebné diskusie odvysiela RTVS súbežne v televíznom vysielaní na Jednotke a RTVS :24 a v rozhlasovom vysielaní v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina v utorok (19. 3.) a v stredu (20. 3.) o 20.10 h.

Okrem toho RTVS ponúkne v televíznom aj rozhlasovom vysielaní súbor príspevkov, v ktorých priblíži funkciu prezidenta v politickom systéme Slovenskej republiky.

RTVS zaraďuje do vysielania aj spoty so základnými informáciami o volebnom procese, pričom voličský servis bude témou aj v Správach RTVS na Jednotke a v Komentároch dňa na RTVS :24.

Prvé kolo volieb prezidenta SR

V deň prvého kola volieb (v sobotu 23. marca) ponúkne RTVS pravidelný spravodajský servis vo vysielaní RTVS :24 a v spravodajských blokoch na Jednotke.

V spravodajskom vysielaní nebudú chýbať živé vstupy z volebných miestností a naživo brífingy členov Štátnej komisie pre voľby o priebehu volieb.

Pre rozhlasových poslucháčov pripravuje RTVS informačný servis aj v Rádiu Slovensko a súhrnné informácie odvysiela v Rádiožurnáloch v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina.

Prezidentskí kandidáti.
Prezidentskí kandidáti.Foto: RTVS

Volebná noc na RTVS

Volebná noc odštartuje na RTVS :24 a na Jednotke o 21:40 h. Počas volebnej noci ponúkne RTVS divákom aj priebežné výsledky volieb, živé vstupy redaktorov z volebných centrál, naživo tlačové konferencie jednotlivých kandidátov, ako aj analýzy a komentáre odborníkov. Volebnú noc pripravuje v rozhlasovom vysielaní aj Rádio Slovensko.

V nedeľu 24. marca ponúkne RTVS divákom povolebné spravodajské vysielanie na RTVS :24 a mimoriadne vstupy na Jednotke. O 11.55 h odvysiela RTVS na Jednotke a RTVS :24 povolebnú politickú diskusnú reláciu O 5 minút 12 – špeciál.

Rozhlasovým poslucháčom ponúkne RTVS súhrnné informácie o výsledkoch volieb v Rádiožurnáloch v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina.

Na webe volby.rtvs.sk nájdu užívatelia všetky dôležité informácie o voľbách prezidenta Slovenskej republiky 2024, profily kandidátov, aktuálne online správy, ako aj informácie o volebnom vysielaní RTVS.

Detaily pravidiel volebného vysielania RTVS pre voľby do NR SR 2023 sú zverejnené na webe rtvs.org.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko