Na hlavný obsah

Rusko a Čína obvinili Spojené štáty z podnecovania napätia na Blízkom východe

Odvetné útoky americkej armády kritizovali iracká aj sýrska vláda a tiež Irán.

Rusko a Čína obvinili na pondelkovom (5. 2.) zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN Spojené štáty z podnecovania napätia na Blízkom východe pre odvetné útoky na militantné skupiny v Iraku a Sýrii. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Americká armáda zasiahla v noci z piatka (2. 2.) na sobotu (3. 2.) desiatky cieľov v Sýrii a Iraku. Bola to ako odveta za dronový útok na základňu v Jordánsku, pri ktorom zahynuli traja americkí vojaci. Najnovšie útoky vzbudili obavy, že prebiehajúca vojna medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy prerastie do regionálneho konfliktu.

„Je jasné, že americké nálety sú zámerne a cielene zamerané na podnecovanie konfliktu,“ povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia, ktorého krajina zvolala zasadnutie BR OSN.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün uviedol, že „kroky USA určite zhoršia začarovaný kruh násilia na Blízkom východe.“

Námestníčka generálneho tajomníka OSN Rosemary DiCarlová vyzvala „všetky strany, aby ustúpili a zvážili neúnosné ľudské a hospodárske náklady potenciálneho regionálneho konfliktu“.

„Vyzývam bezpečnostnú radu, aby naďalej aktívne zapájala všetky zainteresované strany s cieľom zabrániť ďalšej eskalácii a zhoršovaniu napätia. Ohrozuje to mier a bezpečnosť v regióne,“ dodala.

Odvetné útoky americkej armády kritizovali iracká aj sýrska vláda a tiež Irán, ktorý tamojších militantov podporuje. Irán však odmieta akúkoľvek zodpovednosť za útok dronu na základňu v Jordánsku. Biely dom v nedeľu (4. 2.) vyhlásil, že plánuje ďalšie odvetné kroky.

„Dovoľte mi, aby som sa vyjadril jasne, Spojené štáty si neželajú ďalší konflikt v regióne, keď aktívne pracujeme na obmedzení a deeskalácii konfliktu v Gaze. Neusilujeme o priamy konflikt s Iránom. Budeme ale naďalej brániť náš personál pred neprijateľnými útokmi,“ povedal zástupca americkej veľvyslankyne pri OSN Robert Wood.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet