Na hlavný obsah

USA pokračovali v odvetných útokoch: Zaútočili proti piatim raketám v Jemene

Jedna z nich bola určená proti pozemným cieľom a štyri proti námorným cieľom.

Americké sily podnikli v nedeľu (4. 2.) vzdušné útoky v Jemene proti piatim raketám povstalcov. Jedna z nich bola určená proti pozemným cieľom a štyri proti námorným cieľom, oznámila americká armáda. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Americká armáda podnikla v sebaobrane útok proti strele s plochou dráhou letu zem-zem jemenských húsíov. Neskôr zasiahla štyri rakety, ktoré boli pripravené na odpálenie proti lodiam v Červenom mori, uviedlo Ústredné velenie armády USA (CENTCOM).

Americké sily „rozoznali rakety v oblastiach Jemenu kontrolovaných húsíjskými povstalcami a určili, že predstavujú bezprostrednú hrozbu pre lode amerického námorníctva a obchodné lode v regióne“, dodal CENTCOM.

Deň predtým americké a britské sily podnikli spoločne vzdušné útoky proti Iránom podporovaným húsíom. Išlo už o tretie spoločné útoky USA a Británie, ktorými reagujú na neprestávajúce útoky jemenských povstalcov na lode.

Húsíovia začali útočiť na lode v Červenom mori v novembri, pričom uviedli, že sa zameriavajú na plavidlá spájané s Izraelom. Označujú to ako podporu Palestínčanom v Pásme Gazy počas vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Spojené štáty a Británia reagovali na útoky povstalcov odvetnými údermi a húsíovia za voje legitímne ciele preto označili aj americké a britské záujmy. Washington sa snaží na jemenských povstalcov vyvinúť diplomatický a finančný tlak, pričom ich nedávno znovu zaradil na svoj globálny zoznam teroristických organizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet