Na hlavný obsah

Z okolia slovenskej priehrady miznú ryby. Vinník je jasný, rybári majú zviazané ruky

V iných oblastiach Slovenska môžu kormorány poľovníci plašiť a strieľať.

Prítokom Liptovskej Mary hrozí, že prídu o ryby. Pokiaľ v iných oblastiach Slovenska môžu poľovníci plašiť a strieľať dravé kormorány, v okolí Liptovskej Mary to ochranári zakázali.

Kormorány k nám prilietajú zimovať zo severnej Európy a lovia viac rýb ako zožerú. Rybári preto poľovníkom platia za ich lov. Nie však v okolí Liptovskej Mary.

Miznutiu rýb z prítokov Liptovskej Mary sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Milan Velecký:

„Napriek tomu, že tu nie je žiadny vyšší ochranný stupeň, všade je jednotka, nie je to žiadne chránené vtáčie územie ani nič podobné, nesmieme ich strieľať. Čo nás veľmi mrzí, lebo vidíme na populácii rýb, že ako sa znižuje,“ hovorí rybársky hospodár Liptovskej Mary Tibor Ilavský.

Zákaz vydala Štátna ochrana prírody, ktorá nás odkázala na Tatranský národný park. „Vodná nádrž Liptovská Mara je významným hniezdiskom a zimoviskom vodného vtáctva. Plašením a lovom kormorána sa nerušia len kormorány, ale aj iné chránené druhy vtáctva,“ priblížila zoologička Tatranského národného parku Erika Feriancová.

Bezpečné miesto pre kormorány

V okolí Liptovskej Mary mohli kormorány plašiť len do roku 2020. „Od ukončenia plašenia a lovu kormorána na brehu Liptovskej Mary sa po mnohých neúspešných sezónach podarilo zahniezdiť a vyviesť mláďatá veľmi ikonickému a neškodnému dravcovi orliakovi morskému,“ upozornila Feriancová.

Túto zimu sa situáciu zhoršila. Inde totiž po rokoch povolili lov kormoránov a tie objavili pre ne bezpečnú Liptovskú Maru. Škodia najmä v jej plytkých prítokoch.

„Tam, keď stovka kormoránov do niektorej lokality naletí, tak ryby, ktoré sa nemajú kde schovať, ako u lipeň či pstruh potočný, tak my ich už doslova máme za vzácne,“ tvrdí Ilavský.

Ministerstvo životného prostredia poskytlo len písomné vyjadrenie. Tvrdí, že chce nájsť kompromis medzi ochranou vodných vtákov a rýb. Pripravuje preto stretnutie so správcami tokov, a to nielen pre kormorány, ale aj bobry, vydry a volavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny