Na hlavný obsah

Slovenská Banka lásky sa dostala na titulnú stránku prestížnych amerických novín

Po ničivom požiari však stále neotvorila brány pre návštevníkov.

Slovenská Banka lásky sa dostala na titulnú stránku prestížnych amerických novín
Banka lásky v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

O Slovensku píšu zahraničné médiá aj v dobrom. Banskoštiavnická Banka lásky sa objavila v prestížnych amerických novinách The New York Times. Ľúbostný príbeh Maríny a Sládkoviča sa vo svetoznámom denníku objavil na titulnej stránke.

Pre romantikov, ktorí chcú prejaviť svoju vášeň a oddanosť, má Banka lásky na Slovensku dostatok miesta vo svojom Trezore lásky. Takto píše o Banke lásky americký novinár Sam Roberts. Expozícia minulý rok po požiari takmer ľahla popolom.

„To je obrovská vec. Tam sa nedá dostať tak, že tam zavoláte, že prosím. To sa nedá ani zaplatiť. Niekto, a ten pán redaktor je vážený redaktor, si všimol, že na Slovensku vznikla Banka lásky alebo tento trezor a že je to unikátna vec celosvetovo,“ uviedol spoluzakladateľ Banky lásky Igor Brossmann.

Banskoštiavnickej Banke lásky v americkým novinách sa v Správach RTVS venoval redaktor Andrej Bálint:

The New York Times majú desať miliónov predplatiteľov a zo Spojených štátov ich distribuujú do celého sveta. „Článok o Slovensku sa len málokedy dostane na titulnú stránku kultúrnej sekcie takéhoto prestížneho amerického denníka,“ priblížil spravodajca RTVS v USA Štefan Hudec.

Je to vôbec prvýkrát, čo o najdlhšej básni na svete od Andreja Sládkoviča písali v amerických novinách. No o Banskej Štiavnici si čitatelia The New York Times mohli prečítať už pred 30 rokmi.

Zakladatelia Banky lásky chcú expozíciu zviditeľniť vo svete ešte viac. No najskôr musia odstrániť dôsledky po požiari. „Budova je poškodená oveľa viac, ako sme si na začiatku mysleli. Takže budeme zatvorení určite do 31. decembra 2025,“ dodal Brossmann.

Banku lásky by pre verejnosť chceli opätovne sprístupniť v roku 2026, najneskôr v roku 2027.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko