Na hlavný obsah

Rodák z Trenčína robí dobré meno Slovensku. V centre Berlína má vyhľadávanú kliniku

Jeho kvapky na suché oči lietajú po celom svete.

Rodák z Trenčína robí dobré meno Slovensku. V centre Berlína má vyhľadávanú kliniku
Očný lekár Ľuboš Fraňo. Foto: RTVS

Úspešný Trenčan robí dobré meno Slovensku. V centre Berlína má vyhľadávanú očnú kliniku, ktorá sa špecializuje na viacero porúch zraku a jeho prevenciu. Ľuboš Fraňo vyvinul kvapky na suché oči, ktoré doslova lietajú po celom svete.

Keď v roku 1963 predniesol americký prezident John F. Kennedy slávne slová v pamätnom prejave pred západoberlínskou radnicou v Schönebergu, Ľuboš Fraňo nebol ešte ani na svete. Budova jeho očnej kliniky stojí neďaleko tej radnice, ktorú poznajú na celom svete. V jej priestoroch sa skrýva špičková technika, ktorou doktor Fraňo vyšetruje oči pacientov.

„Ľudia sa nestarajú o oči. Asi 80 percent informácií denne dostávame cez oči a všetci sa starajú o svoju pleť, o svoje vlasy, o svoje fúzy, a tak ďalej. A málokto sa stará o oči. V dnešnej dobe, ktorá je veľmi digitalizovaná, že každý človek pracuje s nejakým monitorom. Už mobil je vlastne monitor, takže je veľmi dôležitá starostlivosť o oči,“ zdôraznil doktor Fraňo.

Úspešnému Trenčanovi z Berlína sa v Správach RTVS venoval redaktor Tibor Macák:

Dostať sa s kvapkami doslova do oblakov je úspech, ktorým sa nemôže pochváliť každý očný lekár. Podľa Ľuboša Fraňa nápad ponúknuť svoj produkt leteckým spoločnostiam sa zrodil po tom, ako sa veľa pasažierov sťažovalo na únavu a pálenie očí počas dlhých transatlantických letov. Veľmi dôležitá je však aj prevencia a odhalenie straty centrálneho videnia.

„Môžem len odporučiť, že každý človek od toho 50., 60. roku života by si mal nechať vyšetriť očné pozadia a každý by mal poznať hodnotu svojho očného tlaku. A máte pravdu, makulárna degenerácia je veľký problém, je to príčina oslepnutia číslo jedna,“ vysvetlil očný lekár.

Dôležitou súčasťou práce slovenského očného lekára v Berlíne je okrem pôsobenia v klinike a na operačnej sále aj vývoj špeciálnych prípravkov pre starostlivosť o zrak. Doktor Fraňo spolupracuje vo svojej praxi s renomovanými vedeckými laboratóriami nielen v Nemecku, ale aj v celej Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko