Na hlavný obsah

Slovenskí vedci majú na konte jedinečný vynález, ktorý odhalí desiatky ochorení vrátane tých onkologických

Projekt si platia najmä z vlastného vrecka.

Slovenskí vedci majú na konte jedinečný vynález, ktorý odhalí desiatky ochorení vrátane tých onkologických
Vynález slovenských vedcov. Foto: RTVS

Slovenskí vedci vytvorili analyzátor tekutín, ktorý odhalí takmer 40 ochorení. Jedinečný projekt si platia najmä z vlastného vrecka, peniaze od štátu nestačia. Vynález by mal pomáhať v Afrike.

Vedci vynašli analyzátor, ktorý zo vzorky moču, ale aj ostatných telesných tekutín, odhalí desiatky ochorení. Napríklad cukrovku, poškodenie niektorých orgánov či onkologické ochorenia.

„Snažíme sa spraviť preliminárnu diagnostiku, aby sme v prevenčnej časti dokázali veľmi rýchlo, lacno a efektívne vyhodnotiť že, či je znak nejakého ochorenia,“ uviedol vedec z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave Daniel Furka.

Prístroj sa postupne učí odhaľovať presnejšie príznaky aj sám. Napriek tomu, že by mohol uľahčiť prácu mnohým lekárom, financie z výziev ministerstva školstva by vedcom nepokryli ani základné výdavky. „V podstate ako všetky naše projekty vedecké, aj toto financujeme z vlastných zdrojov,“ priznal vedec z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave Samuel Furka.

Novému vynálezu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

„Ministerstvo si uvedomuje dlhodobé podfinancovanie grantových schém vo svojej pôsobnosti, avšak v ostatných rokoch neustále podnikáme kroky ku kontinuálnemu navyšovaniu grantového financovania výskumu a vývoja,“ zaznelo v stanovisku Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Namiesto ministerstva ich podporila agentúra

„Nielen Univerzita Komenského ale aj SAV, SZU a mnohé iné univerzity majú veľa šikovných tímov, ktoré by vedeli prihlásiť relevantnú vec,“ povedal Samuel Furka.

Aj preto sa vedci obrátili na agentúru SAMRS, ktorá už v minulosti podporila ich projekt pľúcnych ventilácií. Používajú ich v Afrike.

„Keď si predstavíme, že tam majú nemocnicu, do ktorej 4-5 dní kráčajú peši a dostanú sa na vyliečenie len tí, ktorí dokráčajú. Tá nemocnica pozostáva z 2-3 hlinených budov, tak to je samo o sebe zlé,“ skonštatoval Samuel Furka.

Takisto v Afrike, zdá sa, skončí aj projekt analyzátora tekutín. „Človek dá vzorku moču do skúmavky, my vzorku močku vložíme do prístroja. Jedno meranie v prepočte trvá 10 sekúnd. Kohelácia alebo analýza, štatistické spracovanie výsledkov trvá okolo minúty. Cena vyšetrenia sa pohybuje radovo v centoch,“ vysvetlil Daniel Furka.

Vedci plánujú predstaviť nový projekt v Keni v máji tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko