Na hlavný obsah

Vynález slovenských vedcov, ktorý obohatí medicínu: Nový materiál by mohol pomôcť telu prijať implantát

Kedy sa tento vynález dostane do rúk lekárov, zatiaľ nie je jasné.

Vynález slovenských vedcov, ktorý obohatí medicínu: Nový materiál by mohol pomôcť telu prijať implantát
Na snímke polymér. Foto: RTVS

Slovenskí vedci vynašli materiál, ktorý má zabrániť tomu, aby telo bojovalo proti implantátom. Ide o tenké vrstvy, ktoré obalia predmety zavedené do tela, napríklad rôzne hadičky či čipy, ktoré merajú hladinu glukózy v krvi. Na to, aby ich mohli lekári využívať, chýbajú posledné testovania.

Vedci naniesli živé organizmy na platničku natretú polymérom. Deň nato skontrolovali, koľko ľudských buniek sa na ňu nalepilo. Ak by ich na platničke ostalo veľa, znamenalo by to, že sa telo bráni a implantovaný materiál znefunkčňuje.

Na vedecký vynález sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Dvoranová:

„Polymér, z ktorého je pripravený, je vlastne veľmi podobný proteínom, čiže vlastne telo si myslí, že to je v podstate proteín a nebojuje proti nemu,“ povedal vedecký pracovník v oblasti polymérnej chémie zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Kronek.

„Beta žiarenie ten materiál vysterilizuje, čiže ak by tam náhodou bola nejaká infekcia, tak je to hneď vysterilizované a použiteľné pre pacienta,“ uviedla vedecká pracovníčka z SAV Zuzana Kroneková.

Ochranné vrstvy vyvinul vedecký tím z Ústavu polymérov spolu s Ústavom makromolekulárnej chémie.

„Táto novinka sa dá použiť pri materiáloch, kde nie je vhodné zanášanie bunkami, ako sú napríklad stenty, ktoré sa používajú pri operáciách srdca, alebo nejaké katétre a podobné hadičky,“ vysvetlila Kroneková.

„Každý lekár by mal u seba prášok toho polyméru. Spravil by si roztok, alebo namočil by si ho do toho roztoku, a dal do beta žiariča. V priebehu niekoľkých minút si vie pripraviť takúto vrstvu priamo v nemocnici,“ skonštatoval Kronek.

Kedy sa tento vynález dostane do rúk lekárov, zatiaľ nie je jasné. Vedci ho budú musieť najskôr otestovať na zvieratách, neskôr na dobrovoľníkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko