Na hlavný obsah

Slovensko má ďalšiu olympijskú miestenku. Strelec Tužinský si na ME vybojoval striebro

Vo finále prehral posledným výstrelom o jedinú desatinu bodu s Talianom Monnom.

Slovensko má ďalšiu olympijskú miestenku. Strelec Tužinský si na ME vybojoval striebro
Na snímke slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenský strelec Juraj Tužinský si vybojoval striebornú medailu vo vzduchovej pištoli 10 metrov na ME v maďarskom Györi a zároveň získal aj miestenku na tohtoročné olympijské hry v Paríži. Vo štvrtkovom (29. 2.) finále prehral posledným výstrelom o jedinú desatinu bodu s Talianom Paolom Monnom. Predstaví sa už na svojej štvrtej olympiáde.

Tužinský postúpil do finále z piateho miesta kvalifikácie nástrelom 580 bodov a bojoval o miestenku na OH. Na ňu mu s určitosťou stačilo striebro a za určitých podmienok aj umiestnenie do štvrtého miesta.

V úvode finále sa mu príliš nedarilo, keď bol po prvých piatich ranách posledný a po desiatich siedmy. Potom však predvádzal skvelý výkon a postupne sa posúval dopredu. Po 16. rane stále strácal na priebežného lídra Nemca Robina Waltera až 3,1 bodu. Po ďalších štyroch ranách však bol už druhý so stratou 0,5 b na Monnu a po vypadnutí Ukrajinca Viktora Bankina mal istú medailu.

Následne vypadol aj Walter a Tužinský pred záverečnými dvoma ranami o zlato viedol pred Monnom o 1,8 bodu. V záverečných dvoch výstreloch však trafil len 9,7 a 9,3 b, kým jeho súper 10,5 a 10,4 a Slovák tak prehral najtesnejšie o 0,1 bodu.

Tužinský sa predstaví už na štvrtej olympiáde

Po pretekoch však neskrýval radosť, keďže okrem striebra získal aj miestenku do Paríža a nemusí čakať, že sa tam dostane na základe rebríčka.

„Veľmi sa z toho teším. Pre mňa to znamená konečne aj psychický oddych od toho všetkého, lebo dva roky sme sa naháňali za miestenkou na olympiádu a bolo to veľmi náročné,“ povedal pre RTVS Tužinský, ktorý je v poradí štrnásty slovenský športovec a šiesty strelec s istotou štartu na tohtoročných hrách v Paríži.

Z finálovej osmičky mali už pred štartom istú účasť na OH Walter a Švajčiar Jason Solari. Tužinský tak potreboval skončiť medzi najlepšími dvoma spomedzi ešte nekvalifikovaných strelcov. Druhú miestenku získal víťaz Monna.

Tužinský sa predstaví na štvrtej olympiáde, doteraz štartoval v Londýne 2012, Riu de Janeiru 2016 a v Tokiu 2020. Najlepší výsledok dosiahol v Brazílii, kde skončil tesne za pódiom na štvrtom mieste.

Na ME získal svoju štvrtú medailu – pred tromi rokmi v Osijeku si vybojoval titul, predvlani v Hamare bol strieborný a v roku 2010 skončil tretí v Merakeri. Bronz má aj z Európskych hier 2015 v Baku a vyhral tri podujatie Svetového pohára – pred dvoma týždňami v Granade, v roku 2023 v Káhire a 2022 v Riu de Janeiro. Tretí skončil v Gabale 2015 a v Riu 2016.

Na podujatí štartovali spomedzi Slovákov aj Marek Kostúr a Peter Baláž. Prvý menovaný bol na 29. mieste s 572 bodmi, o dva menej mal Baláž na 38. priečke. Postupovú hranicu stanovil Grék Georgios Gampierakis na 579 bodov.

V súťaži tímov skončilo slovenské trio na piatej priečke so ziskom 1722 bodov, zlato si vybojovali Nemci (1737).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport