Na hlavný obsah

Slovensko nevyčerpalo desiatky miliónov na energie. Financie bolo treba využiť do konca minulého roku

Zvyšné peniaze nezískame.

Slovensko nevyčerpalo desiatky miliónov na energie. Financie bolo treba využiť do konca minulého roku
Na snímke vedenie elektrickej energie. Foto: RTVS

Slovensko nevyužilo desiatky miliónov z európskych peňazí. Na pomoc s energiami sme v rokoch 2022 a 2023 minuli zo štátneho rozpočtu približne päť miliárd eur. Viac ako jednu miliardu z tejto sumy mohla uhradiť Európska únia.

Igor Matovič (hnutie Slovensko, bývalé OĽANO) ešte ako minister financií v roku 2022 tvrdil, že Slovensko dostane miliardy eur na pokrytie nákladov spojených so stúpajúcimi cenami energií.

Aká bola výška skutočnej pomoci? Na to si v spravodajskom bloku Správy :24 posvietil redaktor RTVS Erik Adamson:

„Európska komisia sa zaviazala, že na pomoc s energetickou krízou umožní Slovensku použiť miliardy eur z nevyužitých kohéznych fondov za obdobie 2014 – 2020. Celková pomoc ľuďom tak dosiahne dokopy až rádovo miliardy eur,“ tvrdil rezort financií v roku 2022.

Premiér Heger na konci septembra 2022 pre magazín Financial Times upresnil, že výška pomoci by mala byť päť miliárd eur. No postupne sa táto suma zmenšovala.

„Zatiaľ čo na začiatku sa spomínali miliardy eur, tak v priebehu jesene 2022 sa však ukázalo, že Slovensko bude môcť podľa rozhodnutia Európskej komisie použiť takýmto spôsobom len desať percent zo sumy, ktorú sme mali k dispozícii v programovom období 2014 až 2020,“ podotkol analytik Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Zvyšné peniaze nezískame

Expert na energetiku tvrdí, že skutočná pomoc nedosiahla ani jeden a pol miliardy eur. Tieto financie bolo treba využiť do konca minulého roku. Slovensko podľa neho využilo necelú miliardu a zvyšné peniaze nezískame.

„To budú prepadnuté eurofondy v jednotlivých kapitolách ministerstiev, ktoré sa nevyužili. Takže ich budeme musieť vrátiť. Respektíve ich nedostaneme,“ doplnil Potočár.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie potvrdilo, že peniaze sa nevyčerpali v plnej výške, no niektoré platby sa ešte nespracovali.

Konečnú sumu ešte nepoznáme

„Účtovné operácie stále prebiehajú. Energie sú už štátom zaplatené a tieto účtovné budú prebiehať ešte niekoľko mesiacov. Takže konečnú sumu budeme poznať v polovici roka 2024,“ skonštatoval hovorca ministerstva investícií Martin Dorčák.

Bývalá podpredsedníčka vlády pre plán obnovy a využívanie eurofondov tvrdí, že prvá „tranža“ týchto peňazí už bola zaplatená, a nevylučuje, že konečná suma bude narastať. No nepovažuje túto pomoc za ideálnu.

„V každom prípade to, čo je pre Slovensko dôležité, je, aby vedelo čerpať cez klasické projekty. Toto je niečo, kde Slovensko dlhodobo zaostáva, a to sú napríklad projekty na energetickú efektívnosť budov,“ uviedla bývalá podpredsedníčka vlády pre plán obnovy Lívia Vašáková.

Na stránke ministerstva hospodárstva sa píše, že medzi operačné programy ministerstiev, ktoré mohli o peniaze požiadať, sa prerozdelila menej než jedna miliarda. O zvyšné peniaze ministerstvá jednoducho nepožiadali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika