Na hlavný obsah

Chaos v krajine, najhorší rozpočet a stagnácia zdravotníctva: Opozičné strany hodnotili sto dní vlády Roberta Fica

Opozícia pokračuje aj v kritike Trestného zákona.

Chaos v krajine, najhorší rozpočet a stagnácia zdravotníctva: Opozičné strany hodnotili sto dní vlády Roberta Fica
Členovia Vlády SR. Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda Roberta Fica je pri moci rovných sto dní. Prezidentka ju vymenovala vlani 25. októbra po tom, ako sa na vytvorení koalície dohodli strany Smer, Hlas a SNS. Ako sa na jej doterajšie pôsobenie a výkon pozerajú zástupcovia opozície? Vo štvrtok (1. 2.) opozičné strany hodnotili a kritizovali počínanie vlády.

Podľa strany SaS vláda nepriniesla pokoj ani konsolidáciu verejných financií, navyše prispieva k demontáži demokracie a právneho štátu. Líder SaS Richard Sulík označil za najväčšiu chybu vlády predloženú novelu Trestného zákona, ktorá podľa neho spôsobí hospodárske škody a ohrozí aj bezpečnosť krajiny.

Reportáž o prvých sto dňoch novej vlády pripravil pre Správy RTVS redaktor Timotej Píš:

Poznamenal, že namiesto upokojovania spoločnosti dospela vláda k početným protestom v uliciach. Okrem toho poukázal na niektoré kauzy novej vlády, ako napríklad odmenu takmer osem miliónov eur pre právnika zastupujúceho rezort hospodárstva pri jednom úkone, dopravnú nehodu podpredsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS), zastrašovanie vedenia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zo strany premiéra a podobne.

Mária Kolíková (SaS) v súvislosti s novelou Trestného zákona poukázala najmä na proces jej predloženia a pretláčania. Nedá sa to podľa nej vnímať inak ako snaha o pomoc konkrétnym ľuďom. Upozornila takisto, že odborníci v praxi nemajú šancu pripraviť sa na účinnosť rozsiahlych zmien zo dňa na deň. Kritizovala aj obmedzovanie diskusie v parlamente.

Juraj Krúpa (SaS) poukázal na prácu ministerstva vnútra, kde vidí viaceré negatíva. Už v úvode sa podľa neho ukázala snaha o likvidáciu právneho štátu, pričom upozornil na prístup k niektorým vyšetrovateľom pracujúcim na exponovaných kauzách. Kritizoval aj snahu o odobratie kompetencií Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti či ambíciu zrušiť Národnú kriminálnu agentúru.

Zdravotníctvo stojí na mieste

Čo sa týka zdravotníctva, Jana Bittó Cigániková (SaS) nevidí veľa krokov na hodnotenie. „Zdravotníctvo stojí na mieste, nepohlo sa pozitívnym smerom,“ poznamenala s tým, že vládny program v tejto oblasti bol síce dobre vypracovaný, rezortu však chýba politická sila a odvaha. Za nešťastné považuje aj výmeny riaditeľov štátnych nemocníc. Rovnako zvýšenie zdravotných odvodov bez hodnoty pre pacientov, čo podľa nej prispelo k zníženiu tlaku na prijímanie zmien a riešenie problémov.

Marián Viskupič (SaS) kritizoval prístup vlády k verejným financiám. Negatívne vníma štátny rozpočet, poukázal na najvyšší deficit v rámci krajín Európskej únie aj na kritiku Európskej komisie, ktorá podľa neho vyvrátila deklarovanú konsolidáciu. Kritiku adresoval aj zrýchlenému prijatiu vládneho návrhu o pomoci pri splácaní hypoték.

Namieta, že na pomoc nemajú nárok tí, ktorí si hypotéku prenesú do inej banky. Tým sa podľa Viskupiča obmedzil konkurenčný boj medzi bankami a prehral občan. Súbor chýb vidí Viskupič aj v konsolidačnom balíčku. Tvrdí, že poškodí konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Kritizuje aj ďalšie opatrenia, napríklad zvýšenie dane z dividend.

Sľuby o lacnejších potravinách ostali nenaplnené

Vládna koalícia robí všetko pre to, aby plnila sľub oligarchom zabezpečiť im beztrestnosť. Pri hodnotení prvých 100 dní vlády to vyhlásil líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Dodal, že sľuby o lacnejších potravinách či energiách ostali nenaplnené.

Matovič na tlačovej konferencii pripomenul, že šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini v kampani pred parlamentnými voľbami sľuboval občanom lacnejšie energie i potraviny, no odvtedy vláda neurobila ani jedno opatrenie. Takisto nesplnil v plnej miere sľub vyplatiť dôchodcom do minuloročných Vianoc 13. dôchodok. Namiesto toho podľa neho plní koalícia iný sľub.

„Krvopotne sa snažia naplniť iný sľub, o ktorom sme my ani ich voliči vôbec nevedeli. Sľub oligarchom, mafiánom, zlodejom, ktorí vo veľkom rozkrádali s nimi republiku, že im zabezpečia amnestiu za zločiny, ktoré páchali,“ skonštatoval. Šéf parlamentu Pellegrini podľa neho systematicky obmedzuje rozpravu v pléne.

Hnutie zároveň tvrdí, že vláda pripravila najhorší rozpočet, ktorý sprevádza podvádzanie obyvateľov aj európskych inštitúcií. Kritizuje aj konsolidačný balík.

Predstavitelia hnutia pripomenuli aj prešľapy ďalších členov vlády, napríklad ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) tvrdí, že minister porušuje zákony. Pripomenul, že minister strašil migráciou, ale nakoniec súhlasí s európskym riešením situácie. Kritizuje aj spôsob, akým Šutaj Eštok robil personálne zmeny.

Ľubomír Galko (Slovensko, Za ľudí, KÚ) uviedol, že vláda odmietla darovať Ukrajine prebytočnú muníciu, kritizoval tiež, že minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) „v tichosti“ zvýšil základné imanie štátnym a pološtátnym zbrojárskym podnikom. Galko tvrdí, že to urobil netransparentne.

V krajine vládne chaos

„Nastupujúca vláda nám sľubovala, že už nebude v parlamente, v tejto krajine a vo vláde chaos. Sľubovali pokoj a konštruktívne riešenia a vidíme to, že sú tu hádky. Neprešlo ani sto dní, a z týchto riešení, o ktorých vláda rozprávala celú kampaň, nie je nič,“ skonštatoval predseda KDH Milan Majerský. Chaos v krajine je podľa neho výsledkom politikárčenia. Poukázal aj na „hanebnú“ novelu Trestného zákona.

Predstavitelia hnutia skritizovali aj kroky vlády v konkrétnych rezortoch. Jozef Hajko poukázal na schválený tohtoročný rozpočet, ktorý podľa neho bude viesť k zadlžovaniu Slovenska. Skritizoval aj, že vláda nepredstavila opatrenia, ktoré by prispievali k hospodárskemu rastu.

František Majerský vytkol vláde, že nerieši zdravotníctvo. Podotkol, že jeho odpolitizovanie neprebieha, a tiež, že sa stále nevie, čo bude ďalej s projektmi z plánu obnovy. Dodal, že vláda nerieši ani problém nedostatkového personálu.

Igor Janckulík okrem iného skritizoval, že rezort dopravy vyčlenil málo financií na opravu mostov, ktorú si vláda určila za prioritu. Ján Horecký naopak ocenil, že ministerstvo školstva nadviazalo na pripravovanú novelu školského zákona. Skritizoval však, že zanedbáva priority a rieši to, čo nemusí.

Vláda rieši svoju beztrestnosť

„Vláda nerieši problémy bežných ľudí, rieši svoju beztrestnosť a moc. Jediné, na čom jej záleží, je aktuálna novela Trestného zákona,“ vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Cieľom novely Trestného zákona je podľa Šimečku dosiahnutie amnestie pre „našich ľudí“, a preto je vláda ochotná ohroziť bezpečnosť obyvateľov a paralyzovať trestný systém. Pripomenul, že novela prináša zmeny v trestných sadzbách.

Vláda tiež podľa šéfa PS sľubovala pokoj, stabilitu a odborné vládnutie, no namiesto toho ukazuje svoje neodborné nominácie, nekompetentne pripravené zákony a vzájomné hádky medzi koaličnými partnermi. Vláde sa však podľa Šimečku svojimi krokmi podarilo zjednotiť opozíciu, vyvolať odpor občianskej spoločnosti aj odborníkov a pritiahnuť ľudí na námestia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko