Na hlavný obsah

Slovensko patrí k európskym špičkám v zálohovaní. Mnoho obalov však stále naplno nerecyklujeme

Na Slovensku systém funguje takmer dva roky.

Slovensko patrí k európskym špičkám v zálohovaní. Mnoho obalov však stále naplno nerecyklujeme
Zálohomat. Foto: RTVS

Slováci cez zálohový systém vracajú späť asi 90 percent plastových fliaš či plechoviek. Ide pritom o cieľ, ktorý sme si ako krajina stanovili až do roku 2025. Darí sa ho tak plniť predčasne. Na pultoch však zostáva stále mnoho obalov, ktoré nezálohujeme a naplno ani nerecyklujeme.

Viac ako 1,75 miliardy plechoviek a plastových fliaš – takéto množstvo odovzdali Slováci cez zálohomaty počas 22 mesiacov. „Dostávame sa tým vlastne na špičku zálohových systémov, ktoré fungujú v Európe,“ uviedol správca zálohového systému Marián Áč.

Zálohovému systému sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Od spustenia systému sa len v Nitrianskom kraji vrátilo späť viac ako 250 miliónov obalov. Na pultoch sú však stále také, ktoré súčasťou zálohového systému nie sú. Ministerstvo životného prostredia už v minulosti avizovalo, že by ho mohlo rozšíriť.

Áč priblížil, že ide napríklad o tetrapaky. O tie by sa zálohovanie malo rozšíriť nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách.

Nové vedenie envirorezortu zákon meniť plánuje. O rozšírení okruhu zálohovaných obalov však nateraz nehovorí, zmeny by mali vylepšiť len fungovanie existujúceho systému

„Vláda v programovom vyhlásení zdôrazňuje potrebu upraviť parametre systému zálohovania tak, aby nedochádzalo k svojvoľnej eliminácii subjektov na trhu, aby systém znižoval byrokratickú záťaž a štát mal v systéme silnejšie postavenie,“ uviedol envirorezort.

„Systém je úspešný, treba ho vylaďovať, my tiež máme pripravené nejaké podnety,“ dodal Áč.

Pripravuje spoluprácu s univerzitou

Správca systému rozbieha aj spoluprácu s univerzitami. Zálohované materiály totiž čakajú nové výzvy.

„Nemáme radi slovo odpad. Pre nás nič nie je odpadom, všetko sa dá nejakým spôsobom dostať naspäť do toho systému, predlžovať životnosť tých materiálov, ktoré sú v tom toku,“ povedal Alexander Fehér z Fakulty európskych štúdií SPU v Nitre.

„Keď si zoberieme plasty, tak tam už máme väčší problém, niektoré sú dobre recyklovateľné, niektoré menej a niektoré nie sú vôbec. Takže mali by sa prijať opatrenia, aby sa nevyrábali plasty, ktoré sú nerecyklovateľné,“ dodala Monika Medovičová z Občianskeho združenia Priatelia Zeme.

V rámci recyklácie je u nás problém aj s textilným odpadom. Jeho triedený zber štát plánuje zaviesť od roku 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko