Na hlavný obsah

SPF nedokáže žiadosti farmárov vybaviť včas. Na prenájom pôdy od štátu čakajú aj roky

NKÚ tvrdí, že môže ísť aj o pochybenie bývalého vedenia pozemkového fondu.

SPF nedokáže žiadosti farmárov vybaviť včas. Na prenájom pôdy od štátu čakajú aj roky
Ilustračná snímka - farmár na traktore. Foto: RTVS

Slovenský pozemkový fond zápasí s množstvom žiadostí, ktoré nedokáže včas vybaviť. Farmári, ktorí žiadajú štát o prenájom pôdy, čakajú na rozhodnutia aj roky. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) tvrdí, že môže ísť aj o pochybenie bývalého vedenia pozemkového fondu.

Na Slovenskom pozemkovom fonde je približne 28-tisíc nevybavených spisov. Bývalé vedenie odštartovalo projekt na ich spracovanie. V pláne bolo vybaviť všetky spisy najneskôr do konca marca 2023. Najvyšší kontrolný úrad projekt preveril. Našiel v ňom pochybenia.

Problémom Slovenského pozemkového fondu sa v Správach RTVS venovali redaktori Jana Obrancová a Erik Adamson:

Projekt spisovej zápchy nebol úspešný. Absentovali pravidla v odmeňovaní dohodárov. To, že na začiatku sa hovorilo o vybavovaní starých spisov, nakoniec sa zmiešali staré spisy s novými. To všetko ukazuje na manažérske zlyhanie,“ uviedol predseda NKÚ Ľubomír Andrassy,

Bývalé vedenie sa bráni a tvrdí, že projekt bol úspešný a Slovensko na ňom zarobilo. Hovoria aj o dezinformáciách.

„Toto vnímame istým spôsobom ako účelovo vykonanú kontrolu s cieľom pomstiť sa za to, že sme poukazovali na rozkrádanie štátnej pôdy. Narábajú s nepravdivou informáciou, že musia robiť zamestnanci len staré spisy. Keby táto logika platila, tak by sme dodnes nestavali Volvo na Valalikoch,“ tvrdí bývalý riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Ján Marosz.

Žiadosti vybavujú roky

Mladí farmári hovoria, že ich žiadosti na prenájom štátnych pozemkov, na ktorých chcú pracovať, úradníci vybavujú aj niekoľko rokov. Začínajúci farmári sa často k pôde nevedia dostať vôbec.

„V podstate každý farmár, ktorý si podal žiadosť na Slovenský pozemkový fond, má tú skúsenosť, že komunikuje veľmi pomaly. Aj ja osobne mám podanú žiadosť. Takisto nemám odpoveď. To sú roky…ja osobne nejak 3-4 roky,“ hovorí predseda Združenia mladých farmárov Marián Glovaťák.

Marián Glovaťák kritizuje postup fondu, ktorého kroky spôsobujú farmárom právnu neistotu „Farmári nevedia, kedy im tá zmluva príde, naraz musia zaplatiť za niekoľko rokov,“ upozorňuje.

„Nové vedenie ministerstva pôdohospodárstva novému vedeniu SPF odporúča urobiť všetky kroky vedúce k tomu, aby sa zvýšila dôveryhodnosť tejto inštitúcie,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko