Na hlavný obsah

Štátne nemocnice majú vysoké dlhy, Slovensku preto hrozí takmer miliardová pokuta

Nemocnice neplatia načas dodávateľom liekov.

Štátne nemocnice majú vysoké dlhy, Slovensku preto hrozí takmer miliardová pokuta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na dofinancovanie štátnych nemocníc by malo ísť približne 200 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva sa chce vyhnúť tomu, aby meškali s platením faktúr. Roky ich neplatia načas. Slovensku za to hrozí takmer miliardová pokuta.

Dlh štátnych nemocníc je vyše 800 miliónov eur. Neplatia načas dodávateľom liekov, zdravotníckeho materiálu, ani Sociálnej poisťovni. Slovensko tým porušuje smernicu o boji proti oneskoreným platbám, za čo nás Európska komisia zažalovala.

„Skrz veľmi veľké omeškanie platenia faktúr štátnych nemocníc Slovenská republika čelí potenciálnej žalobe a relatívne veľkým sankciám a taktiež potenciálu, že by okamžite musel uhradiť všetky otvorené záväzky po lehote splatnosti,“ uviedol vedúci Inštitútu zdravotníckych analýz ministerstva zdravotníctva Matej Mišík.

Reportáž o dlhoch nemocníc pripravila pre Správy RTVS redaktorka Veronika Čokinová:

Ide o obrovské sumy

Za platobnú neschopnosť nemocníc môže Slovensko zaplatiť 800-tisícovú pokutu a 50-tisícové penále za každý deň, kým neodstráni nedostatky. Štát sa skôr, ako vyrieši staré dlhy, rozhodol dať peniaze na to, aby nemocnice nevytvárali ďalšie.

„Pre mňa je hrozné pomyslieť si, že idem operovať a čím komplikovanejší prípad operujem, tak si uvedomujem, že prehlbujem stratu nemocnice,“ vyjadril sa prezident Slovenskej lekárskej komory Jaroslav Šimo.

„Ministerstvo financií vyčlenilo pre zdravotníctvo zdroje na úrovni približne 200 miliónov eur, má práve v týchto nemocniciach sanovať tohtoročnú novú stratu, vyslovene, aby k týmto 800 miliónom takpovediac nepribudlo ďalších 200,“ hovorí Matej Mišík.

Postup, ako dofinancovať nemocnice, ministerstvo dolaďuje. „Je dôležité, aby bolo dofinancovanie nemocníc sprevádzané aj ďalšími krokmi a opatreniami zameranými na posilnenie kontroly, finančnej zodpovednosti,“ zdôraznil hovorca Ministerstva zdravotníctva SR Andrej Wallner.

Peniaze na budúce dlhy

Advokát nevidí problém v tom, ak nemocnice dostanú peniaze na budúce dlhy. „Zákon nerieši, že či ide o staršiu alebo novšiu pohľadávku, tam skôr ide o to, aby niekto nebol zvýhodnený na úkor niekoho iného. Nedá sa vylúčiť pri nejakej teoretickej možnosti, že by mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu zvýhodňovanie veriteľa,“ zhodnotil advokát Martin Timcsák.

Rezort zdravotníctva pripúšťa, že nemocnice sa zadlžujú preto, lebo za výkony nemajú dostatočne zaplatené.

„Týmto krokom my ukážeme Európskej komisii, že začíname brať tento problém vážne, a práve to Európska komisia od nás požaduje, nejaké konkrétne kroky, za ktorými ona uvidí ten záujem riešiť to,“ uviedla zdravotnícka analytička, bývalá štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika