Na hlavný obsah

Oddelenia dokladov sa zapĺňajú, situácia sa má ešte zhoršiť. Dôvodom je aj zvyšovanie poplatkov

Najväčší dopyt je po nových cestovných pasoch.

Oddelenia dokladov sa zapĺňajú, situácia sa má ešte zhoršiť. Dôvodom je aj zvyšovanie poplatkov
Nápor na klientske centrá bude v nadchádzajúcich týždňoch ešte intenzívnejší. Foto: RTVS

Klientske centrum na Tomášikovej ulici v Bratislave je najrušnejším pracoviskom na Slovensku. Krátko pred obedom sme sa už k časenke nedostali. Najviac ľudí bolo na oddelení dokladov.

Najväčší dopyt je po nových cestovných pasoch. Žiadajú o ne aj ľudia, ktorým sa ich platnosť ešte nekončí.

„Napríklad len minulý týždeň požiadalo o vydanie cestovného pasu takmer 14-tisíc občanov, čo je takmer 80-percentný nárast ako za to isté obdobie v minulom roku,“ upozornil hovorca Ministerstva vnútra SR Matej Neumann.

Náporu pri vybavovaní dokladov sa v reportáži pre Aktuálne :24 venoval redaktor Radoslav Šebo:

Vyšší záujem ministerstvo vnútra spája s blížiacim sa letom a cestami do zahraničia mimo Európskej únie. Zároveň ho tiež dáva do súvisu aj s avizovaným zvýšením správnych poplatkov.

„Poplatok za vydanie cestovného pasu od prvého apríla stúpne z 33 eur na 50 eur, pri osobách od šesť do 16 rokov to bude z 13 eur na 20 eur a pri osobách mladších ako šesť rokov to bude z osem eur na 12 eur,“ priblížil Neumann.

Zdraženie cestovného pasu najviac pocítia od apríla tí, ktorí ho potrebujú narýchlo. Za expresné vydanie do dvoch dní dospelá osoba po novom zaplatí 150 eur.

Klientske centrá počítajú aj so zvýšením počtu žiadateľov o nový občiansky preukaz, a to najmä v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami. Práve pri takejto príležitosti často náhodne zistia, že ho už platný nemajú.

„Aby ste mohli odovzdať svoj hlas, musíte sa vo volebnej miestnosti preukázať platným občianskym preukazom. Ak o jeho výmenu chcete požiadať, teraz je najvyšší čas, preto návštevu oddelení dokladov neodkladajte,“ upozorňuje Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Nápor na klientske centrá bude v nadchádzajúcich týždňoch ešte intenzívnejší. Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti apeluje, aby ste si výmenu dokladov nenechávali na poslednú chvíľu, ak to chcete stihnúť ešte pred zmenou cenníka. Rezort zároveň pripomína, že si doklady rýchlejšie vybavíte na menších klientskych centrách mimo krajských miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko