Na hlavný obsah

Stredoslovenské mesto opúšťa investor. Na úrade práce sa ocitnú stovky ľudí

Spoločnosť bola na Slovensku 16 rokov.

Stredoslovenské mesto opúšťa investor. Na úrade práce sa ocitnú stovky ľudí
Stredoslovenské mesto opúšťa investor. Foto: RTVS

V Hnúšti definitívne končí s výrobou juhokórejský investor Yura Eltec. O prácu prídu stovky ľudí. Mesto s pomocou štátu hľadá náhradu.

Spoločnosť, ktorá dodáva káblové zväzky pre automobily, pôsobila v Hnúšti 16 rokov. Zamestnávala viac ako 500 ľudí. Odchod odôvodnila vysokými nákladmi na prevádzku. Koncom minulého roka ohlásila hromadné prepúšťanie.

„Máme takú informáciu, že do evidencie nám príde okolo 320 ľudí, okolo stovky by malo prejsť do Rimavskej Soboty. Bola som osobne na rokovaní na zamestnaneckej rade a bola som nemilo prekvapená, že zástupcovia ako keby nemali ani záujem riešiť situáciu,“ uviedla riaditeľka Úradu práce v Rimavskej Sobote Aneta Vargicová.

Situáciu v Hnúšti priblížil v Správach RTVS z regiónov redaktor Radovan Kondrlík:

Spomínaných asi sto ľudí využilo ponuku spoločnosti, ktorá má prevádzku aj v Rimavskej Sobote. Zamestnanci sa k aktuálnej situácii nechceli vyjadrovať.

Hnúšťa patrí medzi menej rozvinuté oblasti Slovenska, tzv. hladové doliny. „Tu sa nedá ani autobusom nikde dostať, ani ničím, my sme doslova čierna diera,“ povedal jeden z obyvateľov Hnúšte.

Hľadajú náhradu

Samospráva hľadá nového investora. Región navštívil poradca premiéra a pomoc ešte dávnejšie prisľúbila ministerka hospodárstva. „Ak budeme mať nejakého investora, ktorý má záujem investovať na Slovensku v tej oblasti, v ktorej sa Hnúšťa nachádza, určite Hnúšťa bude v ponuke,“ ozrejmila ministerka hospodárstva Denisa Saková.

„Máme viacero záujemcov, samozrejme, ale každý má nejaké iné požiadavky aj čo sa týka zamestnanosti a aj priestoru. Dúfam, že sa čoskoro rozhodneme a nájdeme toho pravého, ktorý by nám pomohol z tejto nezamestnaneckej krízy,“ podotkol primátor Hnúšte Martin Pliešovský.

Odchádzajúca juhokórejská spoločnosť má v priemyselnom parku v Hnúšti nájomnú zmluvu do konca marca. Radnica s ňou momentálne rokuje o tom, že by si ponechala logistický sklad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny