Na hlavný obsah

Tma, zatvorené potraviny, škola aj obecný úrad: Obyvatelia obce Pružina sú väčšiu časť dňa bez elektriny

V okolí rekonštruujú staré vzdušné vedenie vysokého napätia.

Tma, zatvorené potraviny, škola aj obecný úrad: Obyvatelia obce Pružina sú väčšiu časť dňa bez elektriny
Obec Pružina. Foto: RTVS

Obyvatelia obce Pružina pri Považskej Bystrici zažívajú počas dňa odstávky elektriny. Zatvoriť preto museli školu, škôlku či obecný úrad. Prevádzku nemohli otvoriť ani miestne potraviny. Energetická spoločnosť obec o mimoriadnej situácii informovala, v okolí rekonštruujú staré vzdušné vedenie vysokého napätia.

Tma v miestnostiach, vypnuté počítače, či tlačiarne. Úvod týždňa bol pre obyvateľov Pružiny náročný. Boli bez prúdu.

„Našu obec to postihne asi dva týždne, pondelok, utorok sme boli vypnutí – celá obec. Od ôsmej ráno do 17-tej. Máme zatvorenú školu, škôlku, obecný úrad,“ priblížil starosta obce Pružina (Smer-SD) Michal Ušiak.

Odstávkam elektriny v obci Pružina sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Bez elektriny neotvorili ani predajňu potravín. „Bola by tu tma zima, kvôli tomu. Nemohli by sme vôbec blokovať, poslať údaje, všetko by bolo vypnuté, nič by nefungovalo,“ vysvetľuje zástupkyňa predajne potravín v Pružine Iveta Gajdicová.

Energetici vymieňajú staré vedenie vysokého napätia. Mnohé stĺpy boli ešte drevené, neraz pre poruchu spôsobili výpadok prúdu.

„Nové vedenie pôjde presne v tej iste trase a podopierať ho budú nové betónové stĺpy. Vymeníme aj vodiče, ktoré budú mať hrubší prierez, čím sa zvýši prenosová kapacita vedenia. Pre našu spoločnosť je to investícia vo výške približne 280-tisíc eur,“ informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti Miroslav Gejdoš.

Nová štvrť

Počas našej návštevy odpojili začiatok obce s novou štvrťou. Najmä obyvatelia moderných domov pociťujú problémy. „Keď sa pozrieme hneď nová brána elektrická, nefunguje, všetky vymoženosti techniky nejdú, kamery. Aj internet je obmedzený aj mobilné siete,“ upozorňuje starosta.

Keďže nejde len o niekoľkohodinové výpadky, niektorí si už zakúpili elektrické centrály. Vďaka nim otvoria napríklad potraviny no mnohé prevádzky budú mať stopku aj naďalej. „Budúci týždeň od 12. do 16. bude kritický, bude vypnutá celá obec,“ oznámil starosta.

Obnova vedenia zanecháva v obci aj neželanú vizuálnu stopu. Po pracovných strojoch zostáva na cestách hlina. Obyvatelia žiadajú nápravu. „Ak dôjde pri prácach k nejakým zásahom do terénu, napríklad pri pohybe techniky, po skončení rekonštrukcie sme povinní dať všetko do pôvodného stavu,“ hovorí Gejdoš.

Energetická spoločnosť prosí ľudí o trpezlivosť. Po rekonštrukcii sa im zvýši komfort a bezpečnosť. Práce plánujú ukončiť do konca apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny