Na hlavný obsah

Turisti by mali byť na pozore. Medvede sa prebúdzajú zo zimného spánku, niektoré nespali vôbec

Riziko stretu človeka s medveďom narastá.

Turisti by mali byť na pozore. Medvede sa prebúdzajú zo zimného spánku, niektoré nespali vôbec
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Riziko stretu človeka s medveďom opäť narastá. S oteplením a príchodom jari sa totiž začínajú prebúdzať medvede. Niektoré dokonca túto sezónu zimný spánok vynechali. Turisti by preto mali byť v prírode opatrnejší a mali by sa vyhýbať hustým porastom.

Po približne šiestich mesiacoch sa medvede preberajú zo zimného spánku, začínajú vychádzať z brlohov a hľadajú potravu. Niektoré jedince dokonca ani nespali.

„Celú zimu bolo poznať na snehu aj krížom cez turistické chodníky stopy medveďov, to je úplne bežné. Je to obdobie, keď medvedice majú mladé,“ uviedol lesník Pavol Kostúr.

Krátkemu medvediemu spánku sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Peter Mútňan:

Medvedie stopy už spozorovali aj v obci Poniky pri Banskej Bystrici. Nad obcou sa pravidelne pohybuje niekoľko jedincov. „Máme taký kuriózny prípad v Malej doline, v časti Ponickej huty, kde za posledným domom 100 metrov má mladý samec brloh, kde ho trošku vyrušili naši lesníci,“ informovala starostka obce Poniky Jana Ondrejková.

S oteplením a lepším počasím trávia viac času v prírode aj turisti. Riziko stretu človeka s medveďom preto narastá. „Stretol som už trikrát medveďa, ale vždy on ušiel,“ povedal jeden z turistov.

Turisti by preto pri prechádzkach v prírode mali byť v tomto období obozretnejší a nechodiť mimo vyznačených trás. „Predovšetkým sú to miesta, kde sú mladiny, kde je neprehľadný terén. Čiže nejaké strže, veľa mŕtveho dreva, zlomy, vývraty, ale aj miesta, kde je skalnatý terén, kde sú tie brlohy časté,“ ozrejmil Pavol Kostúr.

Už keď človek stretne medveďa, nemal by robiť prudké pohyby, ktoré by mohli šelmu vyprovokovať. „Zachovať duchaprítomnosť, pomaly ustupovať, ale sledovať stále toho medveďa a pomaličky sa vzďaľovať, nič iné sa v tomto nedá robiť,“ upovedomil Kostúr.

Ministerstvo životného prostredia aktuálne upravuje dokument na Ochranu a manažment medveďa hnedého. Do platnosti by mal vstúpiť v priebehu marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko