Na hlavný obsah

Na Liptove našli zastreleného mladého medveďa, na mieste zasahovala aj enviropolícia

Na miesto privolali policajnú hliadku a zoológa Správy Tatranského národného parku.

Na Liptove našli zastreleného mladého medveďa, na mieste zasahovala aj enviropolícia
Na snímke zastrelený medveď. Foto: FB/Karol Kaliský

Usmrteného medveďa hnedého so strelným poranením našli v stredu (14. 2.) v katastri Jamníka v okrese Liptovský Mikuláš. Na miesto privolali policajnú hliadku a zoológa Správy Tatranského národného parku (TANAP). Vo štvrtok (15. 2.) potvrdil vedúci odboru osobitného určenia Správy TANAP-u Peter Dzurilla.

K nálezu došlo mimo vlastného územia TANAP-u, v lokalite, kde platí prvý stupeň územnej ochrany. Našiel ho lesník Karol Kaliský.

Prípadu zastreleného medveďa na Liptove sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Lucia Benetinová:

„Na miesto som hneď privolal políciu, aj pohotovosť z TANAPu. Privolaný zoológ vybavený detektorom kovov, spolu s predsedom poľovného združenia už mohli len konštatovať to, čo mi bolo zrejmé od prvého momentu, keď som medveďa uvidel. Medveď bol zastrelený pytliakom,“ napísal Kaliský na sociálnej sieti.

„Verím, že páchateľa podľa projektilu identifikujú a neminie ho spravodlivý trest,“ dodal.

Išlo o mladého samca

„Na mieste našli usmrteného jedinca medveďa hnedého so zrejmým strelným poranením. Z uvedeného dôvodu privolali aj odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality (enviropolícia, pozn. TASR),“ uviedol Dzurilla.

Išlo o mladého samca vo veku štyri až päť rokov s váhou približne 120 až 150 kilogramov. „Vzhľadom na to, že prebiehajú procesné úkony vo vzťahu k vyšetrovaniu trestnej veci, ďalšie informácie nie je možné poskytnúť,“ uzavrel Dzurilla.

Z Prezídia Policajného zboru potvrdili, že oddelenie enviropolície robilo v stredu večer v Jamníku obhliadku miesta činu usmrteného medveďa. „V tejto veci sa vedie vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestného činu pytliactva,“ povedal pre TASR hovorca prezídia Roman Hájek.

V rámci vyšetrovania podľa neho predbežne zistili, že k usmrteniu samca došlo pravdepodobne strelnou zbraňou. „Jednoznačný záver tejto domnienky by mala potvrdiť dnešná pitva,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny