Na hlavný obsah

Ukrajinci sú pre nás vítanou pracovnou silou, vyhlásil Robert Fico v RTVS. Už sa pripravujú zmeny

Fico prosí ľudí, aby rozlišovali medzi legálnymi a nelegálnymi migrantmi.

Ukrajinci sú pre nás vítanou pracovnou silou, vyhlásil Robert Fico v RTVS. Už sa pripravujú zmeny
Premiér Robert Fico. Foto: RTVS

Premiér a líder strany Smer-SD Robert Fico v relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že Slovensku chýba obrovské množstvo pracovnej sily a riešením tohto problému by mohli byť legálni migranti z Ukrajiny.

Na Slovensku nám chýba obrovské množstvo pracovnej sily, vyhlásil Robert Fico s tým, že naša krajina potrebuje až 100-tisíc ľudí. „Budeme o tom rokovať, prvýkrát vážne, v Košiciach budúci týždeň na výjazdovom rokovaní vlády, ktorá bude hovoriť o automobilovom priemysle,“ priblížil šéf Smeru.

Legálna a nelegálna migrácia

„Chceme sa dohodnúť na tom, že pripravujeme celý rad zákonov, inštitucionálnych, finančných nástrojov, ktoré majú pomôcť urýchliť umiestnenie človeka zo zahraničia. Pozor, legálneho migranta, na územie Slovenskej republiky,“ vyhlásil premiér. „Prosím verejnosť, aby rozlišovala medzi legálnou migráciou a nelegálnou migráciou,“ apeloval.

„Predovšetkým Ukrajinci, ktorí by mali záujem tu ostať, sú pre nás vítaní, pretože je to jazykovo blízke, tí ľudia majú často veľmi dobré vzdelanie,“ doplnil. Podľa Fica sú títo ľudia, ktorí prišli na Slovensko, kategóriou, s „ktorou chceme nepochybne pracovať“.

Fico zároveň pripomenul, že počíta so stretnutím predstaviteľov slovenskej a ukrajinskej vlády na Slovensku. Stretnutie by sa malo uskutočniť po druhom kole prezidentských volieb. „Pána Šmyhaľa, premiéra Ukrajiny, aj s jeho kolegami, pozývam na Slovensko,“ uviedol Fico.

Premiér zopakoval, že rokovať budú výlučne o civilných veciach. Zdôraznil, že posielanie zbraní na Ukrajinu považuje za nezmysel. Fico má jednoznačný názor aj na otázku ďalších útokov Ruska na iné štáty: „Prečo by boli Rusi boli takí idioti, že by sa postupne pokúšali napádať nejakú krajinu, ktorá buď je členským štátom NATO, alebo sa približuje k NATO?“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko