Na hlavný obsah

Unikátny archeologický nález pri Rimavskej Sobote. V budúcom priemyselnom parku našli praveké osídlenie

Vedci skúmajú asi pozemok už niekoľko mesiacov.

Unikátny archeologický nález pri Rimavskej Sobote. V budúcom priemyselnom parku našli praveké osídlenie
Praveké nálezy v areáli budúceho priemyselného parku. Foto: RTVS

Unikátny archeologický nález pri Rimavskej Sobote. V budúcom priemyselnom parku archeológovia našli praveké osídlenie. Samospráva verí, že objavy nezabrzdia výstavbu areálu.

Vedci z akadémie vied skúmajú asi 80-hektárový pozemok už niekoľko mesiacov. Za ten čas objavili nálezisko germánskej osady z prvých storočí nášho letopočtu. Ťažili v nej bahennú rudu.

„Je to veľmi zaujímavá záležitosť, ktorá bude mať podľa všetkého nie celoslovenský, ale európsky význam, pretože v takom rozsahu, v akom sa nám podarilo túto osadu zachytiť, ešte zatiaľ nebola napríklad na Slovensku zachytená,“ uviedla vedúca archeologického tímu SAV Eva Fottová.

Na archeologické nálezy sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Radovan Kondrlík:

Okrem toho natrafili na úlomky z tzv. bielej keramiky, ktorá je typická pre túto oblasť, či iné artefakty. „Je tu veľké množstvo železných zlomkov, železnej strusky a v podstate rôznych polotovarov a vlastne produktov jednotlivej výroby, toho spracovania bahennej rudy,“ doplnila Fottová.

Priemyselný park tu plánujú postaviť ešte tento rok. Archeologický prieskum preto pokračuje aj v zime.

„Sťažené podmienky sú dosť, blato, chladno. Rozsah je väčší, ako sa predpokladalo, to množstvo tých objektov,“ povedal archeológ SAV Pavel Winter.

Od priemyselného parku si v regióne veľa sľubujú. Prvý investor z Nemecka avizoval, že v ňom vytvorí stovky pracovných miest. Bude vyrábať zásobníky pre tepelné čerpadlá.

Primátor vyjadril obavy

Primátor mesta Rimavská Sobota Jozef Šimko vyjadril obavy, že archeologické nálezy by mohli zastaviť práce aj na niekoľko rokov. „Ja verím, tomu, že to tak nebude. Dovolím si povedať, že v apríli sa odovzdá investorovi celý úsek na začatie výstavby priemyselného parku,“ doplnil Šimko.

Archeológovia pokračujú vo výskume v budúcom priemyselnom parku najmä podľa toho, ako im to počasie dovolí. S prácami by chceli byť hotoví do konca marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny