Na hlavný obsah

USA a Británia zaútočili na ďalšie vojenské ciele v Jemene

Nálety prišli po týždňoch opakovaných útokov jemenských povstalcov.

USA a Británia zaútočili na ďalšie vojenské ciele v Jemene
USA a Británia zaútočili na ďalšie vojenské ciele v Jemene. Foto: ČTK/AP/Osamah Abdulrahman

Americké a britské ozbrojené sily v sobotu (24. 2.) podnikli útoky na 18 cieľov militantných islamistických povstalcov v Jemene, oznámil Pentagon. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Nálety prišli po týždňoch opakovaných útokov jemenských povstalcov, tzv. húsíov, na lodnú dopravu v Červenom mori. Zamerali sa na sklady zbraní, bezpilotné lietadlá, systémy protivzdušnej obrany, radary a vrtuľník, ktoré sa nachádzali na ôsmych rôznych miestach v Jemene. Spoločnú operáciu podľa Pentagonu vykonali s podporou viacerých spojeneckých krajín.

Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že povstalci budú naďalej čeliť odvetným opatreniam za ich útoky na lode v Červenom mori a okolitých vodách. „Spojené štáty nebudú váhať prijať opatrenia, ak to bude potrebné, na ochranu životov a voľného toku obchodu na jednej z najdôležitejších námorných trás na svete,“ uviedol Austin vo vyhlásení.

Iránom podporovaní húsíovia útočia na obchodné lode v Červenom mori od vlaňajšieho novembra. Odvtedy podnikli najmenej 57 útokov na obchodné a vojenské lode. V posledných dňoch sa tempo útokov zvýšilo.

Povstalci tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde od októbra 2023 prebieha vojna medzi Izraelom a militantmi z Hamasu. Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy však ich útoky postihujú desiatky krajín sveta.

USA okrem útokov na húsíov vedú aj koalíciu štátov, ktorej zámerom je chrániť plavbu lodí v Červenom mori. Washington sa tiež snaží vyvinúť diplomatický a finančný tlak na jemenských povstalcov. Pričom ich nedávno znovu zaradil na svoj globálny zoznam teroristických organizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet