Na hlavný obsah

Vodičov čakajú novinky: Dôležitý doklad by mal pri kontrole policajtom stačiť už aj v elektronickej podobe

Dopravní analytici zmenu vítajú, prísť mohla už dávno.

Vodičov čakajú novinky: Dôležitý doklad by mal pri kontrole policajtom stačiť už aj v elektronickej podobe
Ilustračná snímka medzinárodnej automobilovej poisťovacej karty. Foto: RTVS

Vodičom by po novom malo pri bežnej policajnej kontrole stačiť potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení iba v elektronickej podobe. Podľa ministerstva vnútra na to treba upraviť zákon. Rezort financií naznačil, že ho meniť netreba.

Valné zhromaždenie Európskej rady kancelárií zelenej karty rozhodlo, že všetky členské štáty, a teda aj Slovensko, budú musieť po novom akceptovať tzv. zelenú kartu v elektronickom formáte. A to napríklad aj pri bežnej cestnej kontrole.

„Vodič je povinný mať pri sebe doklad, ktorým vie preukázať, že má zaplatené zákonné poistenie domáce a zákonné poistenie medzinárodné. Prv sa medzinárodné preukazovalo zelenou kartou, domáce bielou. Potom sa to zlúčilo do jednej karty,“ vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Dopravný analytik približuje, ako to dnes funguje v praxi u nás a ako v okolitých štátoch. „Štandardne sa to preukazuje papierom. V zahraničí už je to väčšinou len evidenciou v databáze alebo v elektronickej forme,“ dodal.

„V súčasnosti sa akceptuje doklad o povinnom zmluvnom poistení iba v papierovej forme,“ priblížil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Elektronickému potvrdeniu o povinnom zmluvnom poistení sa v Ranných správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Rezort financií problém nevidí

Podľa ministerstva financií, ktoré je gestorom povinného zmluvného poistenia, však zákon bližšie neuvádza, akú formu má mať toto potvrdenie, či listinnú, elektronickú alebo inú. „Už teraz je možné preukázať uzatvorenie povinného zmluvného poistenia elektronickou formou,“ uviedol rezort financií.

„Akceptovanie dokladu o povinnom zmluvnom poistení v elektronickej podobe bude možné až po zmene legislatívy,“ povedal hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Dopravní analytici možnosť kontroly povinného zmluvného poistenia v elektronickej forme vítajú. Dokonca sú názory, že vodiči mohli mať takúto možnosť už aj skôr.

„Nie je to doklad, ktorý by mal hologramové znaky alebo ochranu ako vodičský či občiansky preukaz. Práve preto si myslím, že už dávno mohol byť akceptovaný aj ako fotografia v telefóne,“ povedal dopravný analytik Alexander Štefuca.

Zjednotenie vydávania potvrdenia

Potvrdenie o úhrade povinného zmluvného poistenia dnes poisťovne zasielajú vodičom rôzne. Niektorým ich zasielajú domov poštou, iní majú s poisťovňou zriadenú elektronickú komunikáciu a tzv. zelenú kartu si vytlačia doma. Po novom sa aj toto zjednotí.

„Od prvého januára 2025 budú viazané povinnosťou vydať poistenému potvrdenie v elektronickej forme,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní a Slovenskej kancelárie poisťovateľov Eva Jacková.

Ministerstvo vnútra deklaruje, že spolu s ministerstvom financií už hľadajú riešenie, ako zmeniť zákon tak, aby polícia od nového roka postupovala v súlade s novými pravidlami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika