Na hlavný obsah

Americký vojenský analytik vidí pre Ukrajinu tri možné scenáre: Dobrý, zlý a škaredý

Mark Cancian hovoril o situácii na fronte.

Americký vojenský analytik vidí pre Ukrajinu tri možné scenáre: Dobrý, zlý a škaredý
Vojenský analytik Mark Cancian hovoril o vojne na Ukrajine. Foto: RTVS, TASR/AP

Pripomíname si dva roky od vypuknutia vojny na Ukrajine. Rusko si inváziu predstavovalo inak, malo ísť o bleskovú vojnu. Boje však trvajú dodnes a ich koniec je v nedohľadne.

O aktuálnej situácii na fronte, ale aj o výročí vojny na Ukrajine sa spravodajca RTVS v USA Martin Rajec rozprával s vojenským analytikom z Centra strategických a medzinárodných štúdií Markom Cancianom.

Záznam celého rozhovoru z relácie Aktuálne :24 si pozrite tu:

Spýtam sa najprv na Avdijivku. Americkí predstavitelia trvajú na tom, že strata tohto mesta pre Ukrajinu neznamená strategickú katastrofu. Súhlasíte s týmto názorom? New York Times totiž prišiel s tvrdením, že Ukrajinci prišli o 500 až tisíc skúsených vojakov a stiahnutie nebolo dobre zorganizované.

Mám tri odpovede. Po prvé, z vojenskej perspektívy nejde o veľmi dôležitú udalosť. Avdijivka ležala na konci výbežku vo frontovej línii a Ukrajincom hrozilo obkľúčenie, preto sa stiahli. Stiahnutie sprevádzali problémy, čo nie je prekvapivé, lebo čakali do poslednej chvíle. Teraz nemusia brániť celý výbežok, ale menšiu časť frontovej línie, čo je jednoduchšie.

Mesto bolo zničené a nemá vojenskú hodnotu. Z psychologickej a politickej perspektívy to vyzerá horšie. Rusi sa chvália úspechom a potvrdzuje to dojem, že vojna sa pre Ukrajinu nevyvíja dobre. Rusi prevzali iniciatívu, postupujú dopredu. Politický efekt je veľmi negatívny.

Spomenuli ste, že vojna sa nevyvíja pre Ukrajincov dobre. Akú rolu tu zohral americký kongres, ktorý odkladá schválenie vojenskej pomoci? Pred pár mesiacmi ste tvrdili, že väčšina kongresmanov by ju podporila, ale mála skupinka republikánov balík blokuje. Ako americké váhanie ovplyvňuje vojenskú situáciu a morálku ukrajinských vojakov?

Stále platí, že keby sa legislatíva dostala do pléna Snemovne Reprezentantov, tak väčšina kongresmanov ju podporí a prejde. Hlasovali by za ňu takmer všetci demokrati a asi 100 republikánov, aj keď toto číslo je asi menšie, lebo Donald Trump je proti.

Nevieme, čo sa stane, a je to frustrujúce. Je pochopiteľné, že to negatívne vplýva na morálku Ukrajincov, ktorí zápasia s nedostatkom munície do diel a systémov protivzdušnej obrany. Situácia ešte nie je kritická a Ukrajinci si počínajú lepšie, ako som očakával. Musia však šetriť a pomaly ustupovať.

Na snímke Mark Cancian.
Mark Cancian.Foto: RTVS

Treba povedať, že Európa stále Ukrajinu vojensky podporuje a americké dodávky oznámené v minulom roku stále na Ukrajinu prúdia. Americké dodávky sú však v porovnaní s letom o štvrtinu menšie, do leta klesnú na iba osem percent a neskôr budú mať Ukrajinci problém udržať frontovú líniu

Aká budúcnosť Ukrajinu čaká? Zmení sa situácia alebo vojna potrvá roky?

Vidím tri možné scenáre: Dobrý, zlý a škaredý. Dobrý scenár je, že USA schvália vojenskú pomoc a Ukrajinci nájdu spôsob, ako zvíťaziť. Môžu ruskú armádu defenzívnym bojom vyčerpať a znova vybudovať svoje ofenzívne schopnosti.

Zlý scenár je, že USA neposkytnú Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc a Ukrajinci budú musieť akceptovať tvrdé ruské podmienky na uzavretie mieru. Stratia veľkú časť územia.

Škaredý scenár je, že dostanú americkú vojenskú pomoc, ale napriek tomu sa na bojisku nič nezmení a dostane sa do fázy tzv. nekonečnej vojny s vysokými ľudskými a finančnými stratami. Toho sa mnohí podporovatelia Ukrajiny obávajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet