Na hlavný obsah

Výpočet cien vody by sa mal zmeniť. Nárast by však nemali pocítiť všetci

Mali by sa do nich premietnuť náklady vodárenských spoločností.

Výpočet cien vody by sa mal zmeniť. Nárast by však nemali pocítiť všetci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výpočet cien vody na Slovensku by sa mohol tento rok zmeniť. Po novom by sa do nich mohli premietnuť náklady vodárenských spoločností. Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík potvrdil, že s vodármi o tejto téme diskutuje. Šéf ÚRSO jedným dychom dodáva, že nepôjde o výrazné zdražovanie.

Zaviesť dvojzložkovú cenu vody sa Holjenčík ako šéf regulačného úradu snažil už v roku 2017. Po dvoch mesiacoch, chaose s faktúrami za energie a politickom tlaku, napokon skončil nielen nový vzorec, ale aj predseda úradu. Staronový šéf URSO nápad opäť oživil. Po novom by mala cena vody zohľadňovať nielen reálnu spotrebu, ale aj fixné náklady.

„Znamená to, že máte privedenú ku sebe vodovodnú prípojku, ktorú musel niekto zriadiť, ktorú musí niekto udržiavať. Na tej vodovodnej prípojke je nejaký vodomer, ktorý je treba ciachovať, treba to potrubie čistiť, treba sa o tú vodu starať,“ vysvetlil Holjenčík.

Návrhu na zmenu výpočtu cien vody sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Ceny neporastú plošne

Šéf regulačného úradu ubezpečuje, že ceny vodného a stočného nebudú rásť plošne, budú však odberatelia, ktorí sa s nulovými faktúrami budú musieť rozlúčiť.

„Zvyšovanie cien určite nebude hroziť tým odberateľom, ktorí vodu pravidelne odoberajú, napríklad obyvatelia bytoviek. Tým, že sa zavedie fixná zložka, budú postihnutí tí obyvatelia, ktorí majú nehnuteľnosti, ktoré nevyužívajú alebo majú studne, čiže majú nulové odbery,“ uviedla vedúca kancelárie Asociácie vodárenských spoločností Ivana Mahríková.

„Obdobný mechanizmus existuje v iných regulovaných sieťových odvetviach. V tomto ohľade je vodárenstvo výnimkou. Z tohto pohľadu dáva minimálne zmysel o tejto téme aspoň uvažovať,“ povedal šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár.

„Je to len zrovnoprávnenie postavenia všetkých odberateľov vo vzťahu k vodárenským spoločnostiam,“ dodal Holjenčík.

Vodárom roky chýbajú peniaze

Vodári dlhodobo upozorňujú, že ceny vody na Slovensku patria k najnižším v Európskej únii. „My dnes máme vodné-stočné bez DPH okolo 2,60 – 2,70 eura. V Čechách je to okolo šesť až sedem eur,“ uviedol riaditeľ spoločnosti TAVOS Vladimír Púčik.

Vodárenským spoločnostiam preto chýbajú roky peniaze na modernizáciu. Investičný dlh sa už vyšplhal na zhruba päť miliárd eur. Potrubia a rúry, v ktorých tečie pitná voda, už dosluhujú.

„Vyrobíme milión kubíkov vody. Z toho máme 310-tisíc kubíkov stratu, k zákazníkovi sa nedostane,“ dodala Mahríková. Vďaka pripravovanej zmene by vodárom mohlo pritiecť viac peňazí na obnovu infraštruktúry. Regulačný úrad chce vyhlášku predstaviť koncom mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika