Na hlavný obsah

Zamestnanci dostanú vo februárovej výplate viac peňazí

Vzrástla takzvaná daňová odpočítateľná položka.

Zamestnanci dostanú vo februárovej výplate viac peňazí
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Zamestnanci dostanú vo februárovej výplate viac peňazí. Bude sa to týkať aj väčšiny tých, ktorým firma nezvýšila plat. Vzrástla takzvaná daňová odpočítateľná položka.

Od nového roka stúpla nezdaniteľná časť základu dane, ktorá sa odvíja od životného minima – a to vzrástlo tiež.

Daňová poradkyňa Mária Sameková vysvetlila, že vďaka zvýšeniu životného minima a nezdaniteľnej čiastky, ak aj príjem zamestnanca zostal na rovnakej úrovni ako v roku 2023, každý zamestnanec získa viac kvôli úspore na dani. Konkrétne by to malo byť necelých 12 eur, čo predstavuje približne 140 eur za rok.

Prečo niektorí zamestnanci dostanú viac peňazí? Na to sa v Správach RTVS pýtala odborníkov redaktorka Veronika Čokinová:

Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti povedal, že časť ľudí bude mať rovnaký príjem, pretože neplatia dane z dôvodu ich nízkeho príjmu. „U tých so strednými príjmami to však znamená o pár eur viac,“ doplnil.

Druhá možnosť je si vyššiu nezdaniteľnú čiastku neuplatniť mesačne.

Mária Sameková uviedla, že niektorí zamestnanci s nižšími príjmami zámerne neuplatňujú mesačne vyššiu nezdaniteľnú čiastku, aby mali v konečnom dôsledku preplatok pri ročnom zúčtovaní.

Teda v praxi uplatnia na ročnom zúčtovaní celú sumu, napríklad 5 646,48 EUR pre rok 2024, čím si vytvoria efektívne rezervu

Analytik kritizuje, že životné minimum, od ktorého sa odvíja nezdaniteľná časť základu dane, je naviazaná na infláciu spred dvoch rokov.

„Mzdy rastú, ale nie v čase, keď bola vysoká inflácia, ale až teraz, keď už je inflácia relatívne nízka. Ak by toto bolo naviazané na infláciu v danom čase, tak už by stúpli príjmy v tom čase, keď je vysoká inflácia a ľudia potrebujú viac peňazí na základné potraviny,“ dodal Páleník.

Odborové zväzy navrhujú zvýšenie minima

Konfederácia odborových zväzov navrhuje, aby sa životné minimum nielen jednorazovo zvýšilo zo súčasných 350 eur na zhruba 400, ale aj to, aby sa upravila jeho valorizácia.

Podľa ich návrhu by sa hodnota životného minima mohla odvíjať od výšky priemernej mzdy alebo minimálnej mzdy. Tento krok by umožnil, aby zamestnanci, ktorí dostávajú minimálnu mzdu alebo mzdu blížiacu sa k tomuto limitu, v podstate nemuseli platiť dane.

Ak by sa životné minimum napojilo na sumu minimálnej mzdy, podľa odborárov by to najviac pomohlo zamestnancom s nízkymi príjmami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika