Na hlavný obsah

Boj o Banskú Bystricu sa netýkal len mesta, ale aj jeho okolia. V jadre kraja uspel Korčok, inde Pellegrini

S politickým geografom sme porovnali preferencie z predošlých volieb.

Boj o Banskú Bystricu sa netýkal len mesta, ale aj jeho okolia. V jadre kraja uspel Korčok, inde Pellegrini
Na snímke zľava prezidentskí kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Foto: TASR/Dano Veselský, Ján Krošlák, Martin Baumann, koláž RTVS

Symbolický súboj o Banskú Bystricu sa netýkal len samotného mesta, ale aj jeho širšieho okolia. V jadre kraja, teda v okresoch Banská Bystica a Zvolen, uspel Ivan Korčok. V ostatných regiónoch Banskobystrického kraja oslovil voličov Peter Pellegrini, uviedol v rozhovore pre spravodajský portál správy.rtvs.sk politický geograf Tibor Madleňák.

Pellegrinimu sa ale podarilo uspieť v regiónoch, kde v prezidentskej kampani v roku 2014 Robert Fico hlasy nezískal. Podpora Ivana Korčoka na Orave ho neprekvapila.

„Orava nepatrí do regiónov volebnej podpory Smeru. Skôr preferuje kresťanských a konzervatívnych kandidátov, ako boli v minulosti pán Mikloško, pán Procházka a v parlamentných voľbách KDH. Alebo potom sa prikloní k stredo-pravým kandidátom,“ zhodnotil.

Madleňák však upozornil na výrazné rozdiely medzi severnými regiónmi. Kým v okrese Dolný Kubín na Orave Korčok vyhral s odstupom 17 percentuálnych bodov, na Kysuciach vyhral Pellegrini s rozdielom 26 percentuálnych bodov.

Druhé kolo môže byť podobné

Tibor Madleňák skonštatoval, že pri voličoch súčasnej koalície, existuje stabilný vzorec voličského správania. V okresoch, kde v predošlých voľbách v druhom kole bodovali Fico a Šefčovič, sa dá očakávať, že bude dominovať aj Pellegrini.

„Aj teraz, keď si vezmeme, kde mal pán Pellegrini najväčšie zisky, to isté platilo pre Šefčoviča pred piatimi rokmi a pre pána Fica pred desiatimi rokmi. Regióny ako Kysuce, Stredné Považie, Ponitrie, Gemer či Zemplín predstavujú stabilné jadrá volebnej podpory strany Smer-SD a jej kandidátov. Potom sú na ich okraji nejaké okresy, kde je to vyrovnanejšie a ktoré sa podľa situácie môžu prikloniť na jednu alebo druhú stranu. Takéto vyrovnané je to v súčasnosti napríklad v okrese Liptovský Mikuláš,“ vysvetlil.

Výsledky

Ivan Korčok
958 393 hlasov 42,51 %
Peter Pellegrini
834 718 hlasov 37,02 %

Volebná účasť 2024

Prvé kolo
51,91 %
Spočítané hlasy: 100%

Súboj o Banskú Bystricu

Obaja favoriti prvého kola, aj Pellegrini, aj Korčok, pochádzajú z Banskej Bystrice. Líder Hlasu v tomto meste spúšťal svoju prezidentskú kampaň, Korčok v ňom absolvoval viacero mítingov, jeden už aj počas kampane v druhom kole.

Madleňák vysvetlil, že v tomto symbolickom súboji nejde len o samotné mesto, ale aj o jeho širšie okolie, teda o okres.

„Keď si vezmeme posledné parlamentné voľby, v meste vyhralo Progresívne Slovensko, podobne ako v iných krajských mestách. V prípade Banskej Bystrice ide o skôr liberálno-pravicové prostredie. Ale okres Banská Bystrica bol jediným, kde dokázal vyhrať Hlas, aj vďaka pánovi Pellegrinimu, aj keď to bolo veľmi tesné,“ pripomenul.

Pellegrinimu sa podarilo osloviť aj ostatné regióny v Banskobystrickom kraji. Dominoval totiž v celom kraji, až na jeho jadro – okresy Banská Bystrica a Zvolen. Podľa Madleňáka za tým môže byť fakt, že sa oslabil akýsi „efekt rodáka“, ktorý v parlamentných voľbách hral v Pellegriniho prospech. Tentokrát boli rodákmi obaja hlavní kandidáti.

Efekt rétoriky Smeru

Volič Hlasu z posledných parlamentných volieb je o niečo umiernenejší ako volič Smeru, myslí si Madleňák. Preto sa podľa neho mohlo stať, že v prvom kole pána Pellegriniho nevolil pre prevládajúcu rétoriku Smeru už aj v jeho prejavoch.

„To pre umiernenejších voličov Hlasu, napríklad aj v okolí Banskej Bystrice, nemusí byť ‚po chuti‘. Za pol roka mohli prehodnotiť svoje rozhodnutie. To platí ale len v jadre kraja, v mestskejšom prostredí,“ podotkol politický geograf.

Vplyv podpory KDH

Kresťanskí demokrati podporili kandidatúru Ivana Korčoka. Okrem liberálno-pravicového prostredia tak dokázal uspieť aj v tradičných regiónoch podpory KDH.

„Ide o spomínanú Oravu, okres Ružomberok alebo niektoré okresy na Spiši a v Šariši, ako Kežmarok, Levoča, okres Prešov. Ide o pravicovo-konzervatívne prostredie, ktoré sa priklonilo k pánovi Korčokovi,“ priblížil.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko