Na hlavný obsah

Maďarskí voliči sú rozdelení. V regiónoch bližšie k Bratislave volili Korčoka, stred a východ Pellegriniho

Politický geograf hovoril o maďarských voličoch.

Maďarskí voliči sú rozdelení. V regiónoch bližšie k Bratislave volili Korčoka, stred a východ Pellegriniho
Zľava Ivan Korčok, Krisztián Forró a Peter Pellegrini. Foto: SITA/Diana Černáková, Ľudovít Vaniher, Kancelária NR SR, koláž RTVS

Krisztián Forró si nevie predstaviť, že by v druhom kole podporil prezidentského kandidáta Ivana Korčoka. Časť z jeho voličov pôjde voliť Petra Pellegriniho, časť možno dá hlas Ivanovi Korčokovi a časť k volebným urnám v druhom kole nepôjde, povedal v rozhovore pre spravodajský web spravy.rtvs.sk politický geograf Tibor Madleňák.

„Prvýkrát vidíme takúto intenzívnejšiu kampaň o maďarského voliča. V predchádzajúcich voľbách bolo veľmi jasné, na ktorú stranu sa prikloní. V týchto voľbách máme úplne novú situáciu,“ vysvetlil.

Maďarskí voliči sú rozdelení

Krisztián Forró vyhral voľby v okresoch Komárno a Dunajská Streda. Tentokrát bol jediným maďarským kandidátom v prezidentských voľbách. Iný scenár bol v roku 2019, kedy kandidovali Béla Bugár a József Menyhárt. Ani jednému sa však nepodarilo na miestach, kde teraz bodoval Forró, uspieť.

Madleňák upozornil, že maďarské prostredie je diverzifikované a na kandidátov reaguje rôzne. Bugár získal o niečo lepší výsledok ako Forró. Politický geograf to vysvetlil tým, že bývalému podpredsedovi Národnej rady SR sa podarilo osloviť aj iného voliča než maďarského.

Na západe skôr Korčok, v strede a na východe Pellegrini

Časť z maďarských voličov počas parlamentných volieb volila SMK a časť Most-Híd. Práve SMK volili ľudia z čisto maďarského prostredia. Most dokázal osloviť voličov aj na slovensko-maďarskom pomedzí. Kým volič SMK zrejme odovzdal hlas Forróovi, bývalý elektorát Mostu sa rozhodoval medzi dvomi favoritmi – Ivanom Korčokom a Petrom Pellegrinim.

„Zaujímavé je, že západnejšie maďarské prostredie, bližšie k Bratislave, ak sa rozhodlo pre slovenských kandidátov, preferovalo pána Korčoka. Zatiaľ čo v maďarských regiónoch na strednom a východnom Slovensku, ak nevolili pána Forróa, tak preferovali pána Pellegriniho,“ podotkol Madleňák.

Výsledky

Ivan Korčok
958 393 hlasov 42,51 %
Peter Pellegrini
834 718 hlasov 37,02 %

Volebná účasť 2024

Prvé kolo
51,91 %
Spočítané hlasy: 100%

Okres Komárno s najnižšou účasťou

V okrese Komárno, v jednom z okresov, kde zvíťazil Krisztián Forró, bola najnižšia volebná účasť z celého Slovenska. Dosiahla tam necelých 36,5 percenta. Nízka bola aj pri predošlých voľbách prezidenta.

Nízka účasť vo voľbách v južných a východných oblastiach Slovenska, kde prevládajú maďarskí voliči, je už pomyselným pravidlom, či už ide o voľbu prezidenta alebo voľby do NR SR. Môže ísť aj to to, že Maďari žijúci na Slovensku sa cítia menej angažovaní v slovenskej politike, zhodnotil Madleňák.

Maďarské prostredie doteraz, najmä v druhom kole, volilo kandidátov stredo-pravej opozície, ako Ivetu Radičovú, Andreja Kisku a Zuzanu Čaputovú. Prvýkrát však dokázal v týchto regiónoch vyhrať kandidát, ktorého podporuje aj strana Smer-SD.

„Možno aj rozdelenie maďarských politických strán neprospelo mobilizácii na najvyššej úrovni. Môžu si povedať ‚tí naši sa tam aj tak nedostanú‘. Už v posledných voľbách vidíme tendenciu, že časť maďarských voličov začína voliť slovenských kandidátov. Celkovo sú však asi skôr apatickí voči politickému dianiu,“ priblížil Madleňák.

Nízka účasť sa dá vysvetliť aj nízkou sociálno-ekonomickou úrovňou v regiónoch, kde prevládajú maďarskí voliči. Tam je skepsa a záujem voči politickému dianiu menšia, prirodzene tak klesá aj mobilizácia voliča.

Karty mohol miešať aj Orbán

Podobne, ako vo zvyšku Slovenska, voliči v mestách prevažne odovzdávali hlasy Ivanovi Korčokovi aj v okrese Komárno, len s výnimkou mesta Kolárovo. Podľa Madleňáka mestský volič uvažoval viac strategicky.

„Možno je menej ovplyvnený aj maďarskými médiami, ktoré sú v súčasnosti naklonené Viktorovi Orbánovi, ktorý je viac naklonený premiérovi Robertovi Ficovi a strane Smer-SD. Možno vo vidieckych obciach majú tieto naratívy z Maďarska,“ dodal.

Podpora Petra Pellegriniho mimo okresov Komárno, Dunajská Streda a Košice na juhu Slovenska sa môže spájať práve so spomínaným dosahom maďarských médií do týchto regiónov, keďže sú skôr naklonené rétorike Roberta Fica, ktorý podporil Pellegriniho kandidatúru.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko