Na hlavný obsah

Ceny niektorých základných potravín postupne klesajú. Zlacňovanie však nebude plošné

Rezort financií neplánuje regulovať ceny.

Ceny niektorých základných potravín postupne klesajú. Zlacňovanie však nebude plošné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny niektorých základných potravín v obchodoch postupne klesajú. Obchodníci predpokladajú, že by sa v najbližších týždňoch mohli vrátiť na úroveň spred minulého roka. Ministerstvo financií tvrdí, že nebude regulovať ceny. Spotrebiteľom chce dať možnosť zistiť, kde vedia nakúpiť najlacnejšie.

Zdražovanie je na ústupe a ceny potravín už nerastú tak rýchlo ako sme zažívali takmer celý minulý rok. Karta sa obracia a obchodníci čoraz častejšie spomínajú zlacňovanie. Menej platíme napríklad za mliečne či mäsové výrobky.

„Ak nepríde k negatívnym zásahom do konkurenčného prostredia, tak očakávame postupný návrat cien na úroveň spred roka,“ informoval predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič

Vývoju cien sa v Správach RTVS venoval redaktor Jakub Horáček:

V porovnaní s minulým rokom ľudia zaplatia menej aj za múku či slnečnicový olej. Obchodné reťazce vidia za týmto poklesom najmä pozitívny trhový vývoj. Zlacňovanie však nebude plošné a pripravený treba byť aj na rast cien smerom na hor.

„V prípade mnoho druhov potravín sa cena odvíja od toho, ako sa vyvíja cena agrokomodít na svetových trhoch. Momentálne sme napríklad svedkami vysokých cien kakaa, napríklad aj olivového oleja. Vždy to súvisí s tým, aké je počasie v tých krajinách,“ vysvetlila analytička Wood and Company Eva Sadovská.

Štát môže zamiešať karty

Karty ešte môže zamiešať štát. Predseda SAMO, ktorá združuje zahraničné reťazce, tvrdí, že vláda môže vstúpiť do cenotvorby, čo by vo finále pocítili aj zákazníci na účtoch za nákupy potravín.

„Intervencie vlády do sektora by boli škodlivé. Reštrikcie konkurenčného prostredia, regulácie ceny, marže alebo nejaké zdanenie potravín, to sú všetko veci, ktoré vplývajú na to, že ceny budú rásť,“ vyhlásil Krajčovič.

Rezort financií neplánuje obchodníkom regulovať ceny pri základných potravinách. Stlačiť nadol ich chce po vzore Maďarska. To sa najskôr pokúšalo ceny zastropovať, teraz využíva systém porovnávania cien. Spotrebiteľ si môže pozrieť, ktorý reťazec poskytuje najnižšiu cenu pri základných potravinách.

„Ako syry, vajcia, maslo, chlieb a podobne, tam si vedia porovnať napríklad, v akom reťazci je tá cena najlepšia,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Na Slovensku by mohol portál porovnávania cien fungovať od začiatku budúceho roka. „Potrebujeme čas, aby sme to vedeli pripraviť,“ dodal Kamenický.

„Sme radi, že štát chce robiť veci na základe dát a nie emócií,“ uzavrel Krajčovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko