Na hlavný obsah

Česko zamietlo všetky žiadosti o kompenzáciu ujmy po covidovom očkovaní. Niektorí sa súdia, takéto sú ich šance

Podľa odborníkov zrejme neuspejú.

Česko zamietlo všetky žiadosti o kompenzáciu ujmy po covidovom očkovaní. Niektorí sa súdia, takéto sú ich šance
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Česká republika zamietla všetky žiadosti o kompenzáciu ujmy na zdraví spôsobenej očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Sedem ľudí sa preto so štátom súdi. Podľa odborníkov, nemajú veľkú šancu na kompenzácie.

ČR v čase covidovej pandémie prevzala zodpovednosť za očkovanie a parlament schválil zákon o náhrade ujmy spôsobenej očkovaním proti tomuto ochoreniu. „I keď nejde o povinné očkovanie a nepôjde o povinné očkovanie, štát preberá garanciu,“ uviedol vtedajší minister zdravotníctva ČR Jan Blatný.

Aké šance majú ľudia, ktorí sa v Česku chcú súdiť so štátom o kompenzáciu ujmy na zdraví zisťoval v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko redaktor RTVS Boris Kršňák:

O odškodnenie následkov očkovania požiadalo 125 ľudí. Štát už 98 prípadov odmietol, siedmi sa rozhodli súdiť.

Podľa právničky Všeobecnej zdravotnej poisťovne Natálie Vajcovej, ako povedala v Českej televízii, veľkú šancu na úspech nemajú. „Jeho výklad leží na tom orgáne, ktorý aplikuje právo, a ten pojem interpretuje tak prísnym spôsobom, že vo svojom dôsledku si myslím, že na ten nárok nemôže dosiahnuť v podstate nikto,“ skonštatovala.

Predseda Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Chlíbek hovorí, že prínos očkovania je mnohonásobne vyšší ako riziko. „Po zavedení očkovania počty úmrtí začali dramaticky klesať,“ podotkol. Vážnych následkov po očkovaní proti covidu je podľa Chlíbka menej než jedno percento.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál