Na hlavný obsah

Rakovina hrubého čreva a konečníka postihuje aj mladých ľudí. Riziko ochorenia vieme znížiť zmenou návykov

Marec je mesiac povedomia o rakovine hrubého čreva a konečníka.

Rakovina hrubého čreva a konečníka postihuje aj mladých ľudí. Riziko ochorenia vieme znížiť zmenou návykov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Marec je mesiac povedomia o rakovine hrubého čreva a konečníka. Tá sa podľa Americkej spoločnosti vyskytuje čoraz častejšie aj u mladých ľudí. Dôvodom číslo jeden je neskorá diagnostika. Na vyšetrenie možného karcinómu pritom existuje efektívna metóda – kolonoskopia. Väčšina pacientov však na prehliadku prichádza až v pokročilom štádiu.

Náhla strata hmotnosti, bolesť brucha či krvácanie z konečníka. To sú akútne prejavy rakoviny hrubého čreva. Výskumy ukazujú, že okrem pravidelnej prehliadky môže riziko ochorenia zmierniť aj úprava životného štýlu.

„Strava s vysokým obsahom vlákniny, nízka konzumácia živočíšnych tukov, pravidelné cvičenie či vyhýbanie sa alkoholu. Musíme byť obozretní, keďže výskyt tohto typu rakoviny stúpa o dve percentá ročne. Objavuje sa čoraz častejšie aj u pacientov mladších ako 50 rokov,“ uviedla onkologička a vedkyňa zo Štátnej univerzity Ohio v USA Ning Jinová.

Dôležitosti šírenia povedomia o rakovine hrubého čreva a konečníka sa v reportáži v Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

Ešte viac sú ohrození ľudia s genetickou predispozíciou, napríklad s Lynchovým syndrómom. Populácia v rozvinutých krajinách zároveň starne. Stúpa teda aj počet chorých ľudí.

„Diagnostikujeme viac pacientov s rakovinou. Dopyt po liečbe je stále vyšší. Zároveň však v našich nemocniciach bojujeme s nedostatkom personálu,“ pokračoval John Butler z Medzinárodného partnerstva na liečbu rakoviny v Spojenom kráľovstve.

S liečbou má skúsenosť aj Amy

Svoju skúsenosť s liečbou rakoviny na dlhé lakte má aj Amy, ktorej matka mala zriedkavú rakovinu močového mechúra. Bývalá riaditeľka školy žila s touto chorobou 16 rokov. Pred troma rokmi ju zlomili ochromujúce bolesti žalúdka. Musela čakať dva mesiace na odborné vyšetrenie.

„Všeobecný doktor ju poslal na nejaké vyšetrenia k špecialistom. Zistil, že rakovina sa vrátila. Z močového mechúra sa rozšírila do pečene, lymfatického systému a chrbtice,“ priblížila pacientka.

Slovensko je dlhodobo na čele smutného rebríčka úmrtnosti na onkologické ochorenia. Každoročne sa na Slovensku novodiagnostikuje 40-tisíc pacientov s rakovinou, z toho asi štyritisíc prípadov sa týka rakoviny hrubého čreva a konečníka. Európska únia preto radí nezanedbávať onkologické skríningy a posilniť osvetu o prevencii rakoviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko