Na trhu s čokoládou môžu pre nárast ceny kakaa hroziť vyššie ceny aj výpadky. Kakao je v súčasnosti drahšie ako meď. Nárast cien kakaa sa podľa analytikov pravdepodobne prejaví neskôr v priebehu roka.
Dôvodom výrazného nárastu cien kakaa je kombinácia viacerých faktorov najmä v západnej Afrike. Produkciu kakaa ovplyvnili náročné poveternostné podmienky, hlavne intenzívne vlaňajšie horúčavy.
„Sú problémy v západných krajinách Afriky, Pobrežie Slonoviny, Ghana, Kamerun či Nigéria, Tieto štáty boli postihnuté nepriaznivým počasím a rozšírili sa tam hubovité ochorenia,“ vysvetlil analytik Finlord Praha Boris Tomčiak a dodal, že niektoré plantáže sa museli úplne zničiť.
Podobná situácia nastala v minulosti aj s vanilkou a palmovým olejom. Ide o teritoriálne ohraničené plodiny a ich pestovanie je obmedzené. Boris Tomčiak v prípade kakaa vidí problém aj v tom, že ho pestujú malí farmári a chýba im združovanie sa do väčších celkov.
Zdražovanie čokolády sme pocítili už v minulom roku, výrobky zdraželi o 15 percent. Analytik tvrdí, že hlavné zdražovanie príde až v druhej polovici tohto roku a očakávať ho môžeme na jeseň a pred Vianocami.
Vyššie ceny sa dotknú aj veľkonočných čokoládových produktov. Podľa Borisa Tomčiaka sa to bude týkať najmä prémiových produktov obsahujúcich viac kakaa, ktoré zdraželi o 20 až 25 percent.