Na hlavný obsah

Február sa pripojil k dlhému radu rekordov, bol celosvetovo najteplejší v histórii meraní

Výrazne nadpriemerné teploty boli zaznamenané v strednej a východnej Európe.

Február sa pripojil k dlhému radu rekordov, bol celosvetovo najteplejší v histórii meraní
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Tohtoročný február bol celosvetovo najteplejší v histórii meraní. Uviedla to meteorologická služba Európskej únie Copernicus, podľa ktorej priemerná februárová teplota pri zemskom povrchu bola 13,54 stupňa Celzia.

Teplota tak bola o 0,81 stupňa Celzia nad priemerom z rokov 1991 až 2020. Priemerné denné teploty na hladine svetových oceánov minulý mesiac tiež pokorili rekordy.

Odborníci na hladine svetových oceánov vo februári namerali priemernú teplotu 21,06 stupňa Celzia, čo je najvyššia hodnota za akýkoľvek mesiac v zázname dát, vyššia ako v rekordnom auguste 2023, keď maximum predstavovalo 20,98 stupňa Celzia.

Hoci klimatický jav El Niňo v rovníkovej oblasti Tichého oceánu naďalej slabne, teploty morského vzduchu vo všeobecnosti zostávajú na nezvyčajne vysokej úrovni.

Druhý mesiac roka bol oproti doteraz rekordnému februáru z roku 2016 teplejší o 0,12 stupňa Celzia. Podľa vedcov z programu Copernicus je tohtoročný február už deviatym mesiacom v rade, ktorý bol najteplejší v histórii meraní.

Výrazne nadpriemerné teploty boli vo februári zaznamenané v strednej a východnej Európe. Mimo Európy boli nadpriemerné teploty na severnej Sibíri, v strednej a severozápadnej časti Severnej Ameriky, na väčšine územia Južnej Ameriky, v Afrike a v západnej Austrálii.

Vedcov to neprekvapilo

„Február sa pripojil k dlhému radu rekordov z posledných mesiacov. Akokoľvek sa to môže zdať pozoruhodné, nie je to vlastne prekvapujúce, pretože neustále otepľovanie klimatického systému nevyhnutne vedie k novým teplotným extrémom,“ uviedol šéf programu Copernicus Carlo Buontempo.

„Klíma reaguje na aktuálne koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére, takže ak sa nám ich nepodarí stabilizovať, budeme nevyhnutne čeliť novým globálnym teplotným rekordom a ich dôsledkom,“ dodal.

Priemerná globálna teplota za posledných dvanásť mesiacov, teda od vlaňajšieho marca do tohtoročného februára, je tiež najvyššia v histórii meraní.

Podľa odborníkov je o 0,68 stupňa Celzia nad priemerom z troch desaťročí v rozmedzí 1991 až 2020 a o 1,56 stupňa Celzia nad predindustriálnym priemerom rokov 1850 až 1900.

Vedci dlhodobo varujú, že po prekročení 1,5 stupňa Celzia oproti predindustriálnej úrovni sa dopady klimatickej krízy rýchlo stanú katastrofálnymi a nezvratnými.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet