Na hlavný obsah

Slovensko má za sebou mimoriadne teplý február. Na týchto miestach bolo v priemere najteplejšie

V Česku išlo o najteplejší február za 63 rokov.

Slovensko má za sebou mimoriadne teplý február. Na týchto miestach bolo v priemere najteplejšie
Kvitnúce krokusy pri Staromestskej ulici v Bratislave 1. marca 2024. Foto: TASR/Dano Veselský

Február skončil na Slovensku ako mimoriadne až extrémne teplý. Najvyššia priemerná mesačná teplota bola 9,1 stupňa v Hurbanove a Bratislave – Mlynskej doline. Najnižšia priemerná mesačná teplota bola 2,9 stupňa v obci Stratená. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

„Najvyššia odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu 1991 až 2020 bola 7,3 stupňa Celzia na staniciach Kuchyňa, Hurbanovo a Sliač. Najnižšia odchýlka teploty vzduchu bola 4,8 stupňa Celzia na Lomnickom štíte,“ priblížili meteorológovia.

Najnižšia teplota vzduchu do 1000 metrov nad morom bola nameraná 1. februára v obci Torysky, a to -8,5 stupňa. Na Lomnickom štíte bolo -14,4 stupňa 2. februára.

„Absolútne najvyššia teplota vzduchu bola 19,4 stupňa nameraná dňa 27. februára v obci Veľké Trakany,“ uviedlo SHMÚ. Teplota 19 stupňov alebo vyššia bola na staniciach Orechová, Mužla, Žiar nad Hornom, Klenová, Milhosť Bystričany, Somotor, Hurbanovo a Vysoká nad Uhom.

„Február 2024 bol na väčšine územia Slovenska zrážkovo suchý až mimoriadne vlhký. Percento normálu 1991 až 2020 mesačného úhrnu zrážok bolo najvyššie 238,6 percenta v Telgárte a najnižšie 55,7 percenta v Kuchyni,“ skonštatovalo SHMÚ.

Najnižší mesačný úhrn bol podľa meteorológov 16,7 milimetra v Milhostove. Pod hranicou 20 milimetrov bol mesačný úhrn zrážok aj na staniciach Prešov-vojsko, Kamenica nad Hronom, Mužla, Hraň, Blahová a Kuchyňa.

Najvyšší mesačný úhrn zrážok bol v Jasnej, a to 254,4 milimetra, tvrdí SHMÚ. Nad 150 milimetrov bol mesačný úhrn zrážok aj na staniciach Martinské hole, Donovaly, Vyšná Boca, Králiky, Motyčky a Harmanec.

Česko: Najteplejší február za 63 rokov

Tohtoročný február bol najteplejším februárom zaznamenaným na území ČR od roku 1961. Teplota sa od takzvaného normálu odchýlila o viac než šesť stupňov. Ide o rekordné číslo. V piatok to oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Podľa predbežných dát bola priemerná teplota za február o 6,1 stupňa vyššia než normál 1990-2020. Február 2024 bol výrazne teplejší než dosiaľ najteplejší február zaznamenaný v rokoch 1966 a 2020. Takto vysoká kladná odchýlka nebola dosiaľ zaznamenaná za žiadny mesiac v období od roku 1961,“ uviedli českí meteorológovia.

Najvyššiu kladnú odchýlku od normálu doteraz zaznamenali v januári 2007, a to 4,5 stupňa. Tohtoročný február bol podľa ČHMÚ dokonca teplejší než väčšina marcov. Podľa priemernej teploty by sa zaradil ako piaty najteplejší marec.

„V priebehu celého mesiaca sa teplota pohybovala výrazne nad hodnotou normálu. V desiatich dňoch bola odchýlka priemernej teploty od normálu na území ČR dokonca vyššia než plus sedem stupňov,“ zdôraznili meteorológovia.

Nadnormálne aj zrážky

Čo sa týka zrážok, február bol podľa predbežných údajov v Čechách tiež nad normálom. Priemerne na území ČR spadlo viac než 150 percent zrážok. Toto mimoriadne teplé počasie podľa ČHMÚ výrazne skôr prebudilo aj vegetáciu, s čím je spojený aj skorší začiatok peľovej sezóny.

„Začala sa už v prvej dekáde februára s rozkvitnutím liesky obyčajnej. V súčasnej dobe je už v plnom prúde – rozkvitli aj jelše, topole, tisy a vŕby,“ podotkol ČHMÚ, ktorý predbežne hodnotí zimu 2023/2024 ako veľmi teplú a na zrážky mimoriadne bohatú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko