Na hlavný obsah

Francúzsky prezident Macron priletel do Prahy. Apeloval na spojencov, aby neboli zbabelí v pomoci Ukrajine

Emmanuela Macrona čaká aj rokovanie s Petrom Fialom.

Francúzsky prezident Macron priletel do Prahy. Apeloval na spojencov, aby neboli zbabelí v pomoci Ukrajine
Český prezident Petr Pavel (vľavo) víta svojho francúzskeho partnera Emmanuela Macrona pred ich stretnutím na Pražskom hrade v Prahe. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je v utorok (5. 3.) na návšteve Prahy. V prejave k študentom francúzskeho lýcea podľa agentúry AFP zdôraznil, že sa blíži moment, keď bude potrebné, aby spojenci Ukrajiny neboli pri jej podpore v boji proti ruskej agresii zbabelí.

Prvou zastávkou v Macronovom nabitom programe v Prahe bolo francúzske lýceum, kde otvoril nové priestory a stretol sa s francúzskou komunitou v Česku.

V prejave apeloval na spojencov Ukrajiny, aby neboli voči Rusku zbabelcami. „V Európe sa blíži doba, keď nesmieme byť zbabelí,“ povedal francúzsky prezident.

Potom zamieril na Pražský hrad, kde ho s vojenskými poctami prijal český prezident Petr Pavel. Po rokovaní sa spolu zúčastnia aj na pietnom akte na Námestí Jana Palacha.

Macrona potom čaká rokovanie s predsedom českej vlády Petrom Fialom, s ktorým by mal podpísať Akčný plán strategického partnerstva oboch krajín na roku 2024 až 2028.

Podvečer sa očakáva účasť francúzskeho prezidenta na česko-francúzskom jadrovom fóre. Práve francúzska spoločnosť EDF je jednou z tých, ktoré sa v Česku uchádzajú o dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet