Na hlavný obsah

Výrok R. Fica o vyslaní slovenských vojakov na Ukrajinu bol iba hoax. Vytvoril fiktívnu hrozbu, tvrdí odborník

Správa obletela sociálne siete a vyvolala vlnu emócií.

Výrok R. Fica o vyslaní slovenských vojakov na Ukrajinu bol iba hoax. Vytvoril fiktívnu hrozbu, tvrdí odborník
Na snímke premiér SR Robert Fico. Foto: TASR/AP

Najvplyvnejšou správou tohto týždňa, ktorá rezonovala na sociálnych sieťach, je vyhlásenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pri príležitosti druhého výročia vojny na Ukrajine. Masívne zdieľaný je jeho výrok k možnému vyslaniu slovenských vojakov na Ukrajinu.

O prípade sa rozprávala redaktorka RTVS Petra Strižková s technologickým novinárom Martinom Hodásom v relácii slovenského rozhlasu Overovňa.

„V jednej veci mám však úplne jasno. Aj keby ma mal môj postoj stáť funkciu predsedu vlády, urobím všetko, aby som zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine,“ povedal Fico vo videu na sociálnej sieti.

Premiérov výrok vyvolal reakcie politikov, spojencov, komentátorov, analytikov a novinárov. Svoju stopu zanechal aj na sociálnych sieťach.

„Správa rezonovala naozaj celým slovenským informačným priestorom. Stovky príspevkov od najväčších facebookových, instagramových, telegramových aj youtubových kanálov, státisíce reakcií, komentárov a zdieľaní a celkovo až niekoľko miliónov vzhliadnutí obsahu s touto tematikou,“ priblížil technologický novinár Martin Hodás.

Tému nastolili na samite

Na samite premiérov v Paríži, ktorý zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, tému možného vyslania vojakov na Ukrajinu naozaj nastolili. Niektoré krajiny o tom naozaj uvažovali.

„To je síce pravda, ale vyjadrenia zahraničných štátnych predstaviteľov sú v príkrom rozpore s tým, ako tému ešte pred stretnutím komunikoval Robert Fico,“ poznamenal novinár.

„Ten doslova strašil možnosťou priamej účasti slovenských vojakov na Ukrajine. A hoci to nepovedal úplne priamo, to posolstvo bolo veľmi jasné. A práve preto, že ho vyslovil premiér krajiny, malo aj veľký potenciál vyvolať v obyvateľstve strach,“ dodal.

Podľa Martina Hodása boli Ficove vyjadrenia na hrane toho, čo by sme mohli nazvať poplašnou správou. „Ako sa totiž ukázalo, žiadna bezprostredná vojenská intervencia zo strany vojsk NATO nehrozila, hoci z Ficových vyjadrení sa dal vycítiť presný opak. Rovnako nehrozilo ani to, že by prišiel o premiérske kreslo,“ dodal.

Hodás tvrdí, že tak „vytvoril fiktívnu hrozbu, na základe ktorej sa mohol po stretnutí so zahraničnými lídrami tváriť, že ju svojím nekompromisným postojom odvrátil“.

„Pritom by sa celá téma dala veľmi ľahko zhrnúť jednou vetou – že žiadne vojská sa na Ukrajinu neplánujú posielať, ale človek nikdy nevie. A preto sa to nedá do budúcna vylúčiť,“ povedal novinár.

„Navyše, Slovensko nikto nemôže prinútiť poslať našich vojakov na Ukrajinu. To by Rusko muselo napadnúť jednu z krajín NATO. Takže táto hrozba nateraz hrozbou naozaj nie je,“ dodal.

Nie je to prvýkrát

Nie je to prvý raz, čo sa slovenským internetom šíria hrozby o mobilizácii. Podobne znepokojujúca správa sa šírila takto pred rokom. Dezinformácia vtedy tvrdila, že sa údajne pripravuje mobilizácia našich brancov, ktorých vraj čaká vyslanie na Ukrajinu. A to bol jednoznačný hoax. 

„Išlo o jeden z tých hoaxov, ktoré dokážu vyvolať reakciu spoločnosti a majú preto závažné dôsledky. Podľa ministerstva obrany až viac ako 50-tisíc Slovákov v nadväznosti na tento hoax odoprelo výkon mimoriadnej vojenskej služby,“ pripomenul Martin Hodás.

„Mimochodom, krátko po septembrových voľbách, v čase, keď ešte fungovala policajná stránka Hoaxy a podvody, tento profil uštipačne pripomenul hoax o mobilizácii a pýtal sa, že kedy sa jej dočkáme, lebo sa už dávno mala udiať,“ dodal.

Hodás podotkol, že podľa vtedajšieho administrátora policajného Facebooku Davida Púchovského museli tento status zmazať po intervencii nového ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD).

„Podľa Púchovského to bolo prvý raz za dlhé roky fungovania policajného Facebooku, čo minister zasiahol do jeho obsahu,“ povedal Hodás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko