Na hlavný obsah

Kombinácia skla a kovu. O tieto medaily zabojujú slovenskí hokejisti na MS v Česku

Rovnako ako v roku 2015, aj teraz majú medaily odkazovať na české remeslo.

Kombinácia skla a kovu. O tieto medaily zabojujú slovenskí hokejisti na MS v Česku
O tieto cenné kovy zabojujú hokejisti na MS 2024. Foto: Facebook/International Ice Hockey Federation (IIHF)

Do vhodenia úvodného buly na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 2024 ostáva ešte 53 dní. Organizátori 87. svetového šampionátu v pondelok (18. 3.) odtajnili, ako budú vyzerať cenné kovy, ktoré zavesia na krk trom najlepším celkom.

V Českej republike sa bude hrať o medaily, ktorých telo je vyrobené z krištáľového skla a kovovej obruče. Kruhový tvar má evokovať puk a vybrúsené ostré rezy rozkorčuľovaný ľad.

Obruč, ktorá je vyrobená z nerezovej ocele, symbolizuje mantinely, ktoré ľadovú plochu ohraničujú. Dizajn stuhy je navrhnutý v tradičnej českej trikolóre, červená, modrá a biela, ktorá je však viditeľná len pri pohľade na kompletnú sadu medailí.

Každá medaila váži 250 gramov. Ich dizajn navrhla Kateřina Handlová, samotnú výrobu realizoval sklársky majster zo severných Čiech v meste Nový Bor.

„Chcela som, aby medaily odkazovali na tradičné české remeslo, rozprávali príbeh hokeja, zobrazovali sa v nich emócie a hostiteľská krajina Česká republika. Charakter materiálu pripomína ľad a rezy na ňom pripomínajú stopy po korčuliach ako symbol dynamiky a pohybu,“ opisuje hlavnú myšlienku Handlová.

Pri tvorbe medailí sa museli organizátori riadiť aj regulami Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). „Dizajn medailí je čiastočne daný predpismi IIHF, ktorých sa musíme držať. Každý organizátor si však hľadá svoju individuálnu cestu k unikátnym cenným kovom. Pre nás bolo prioritou zvoliť si ako materiál sklo,“ objasnil Petr Bříza, prezident organizačného výboru majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2024 v Prahe.

„V procese tvorby sme sa zamerali na to, aby medaily vyzerali dobre aj na dresoch. S konečným výsledkom sme spokojní,“ dodal.

Majstrovstvá sveta v hokeji štartujú v piatok 10. mája v Prahe a Ostrave. O držiteľoch cenných kovov sa rozhodne v nedeľu 26. mája v pražskej O2 aréne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport