Na hlavný obsah

Ľudia opäť vyšli do ulíc. V Bratislave a Košiciach protestovali aj proti novému zákonu o RTVS

Organizátormi boli dve opozičné strany PS a SaS.

Ľudia opäť vyšli do ulíc. V Bratislave a Košiciach protestovali aj proti novému zákonu o RTVS
Na snímke protestujúci počas protivládneho protestu organizovaného opozičným hnutím Progresívne Slovensko (PS) a stranou Sloboda a Solidarita (SaS) na Námestí slobody v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V Bratislave a Košiciach boli ďalšie protesty organizované opozíciou. Tentoraz aj proti snahám o zmeny vo verejnoprávnom médiu. Na námestie prišli aj študenti žurnalistiky z viacerých vysokých škôl.

Protest sa konal na Námestí Slobody v Bratislave pred Úradom vlády SR, situácia bola pokojná. Prišli stovky až tisícky ľudí, námestie bolo plné.

Situáciu v Bratislave pre Správy RTVS sledoval na mieste redaktor Timotej Pisch:

Zhromaždení ľudia protestovali za zachovanie slobody médií na Slovensku. Viaceré médiá sa v poslednej dobe ozvali, že ich sloboda je potlačovaná. Podľa organizátorov protestu, ktorými sú dve opozičné strany – Progresívne Slovensko a strana SaS, je toho jasným dôkazom snaha koalície zrušiť RTVS.

Ľudia sa obávajú, že by vládna koalícia následne mohla zneužívať verejnoprávne rozhlasové alebo televízne vysielanie vo svoj prospech.

Z pódia sa ľuďom prihovorili opoziční politici, ľudia z kultúrneho života a spoločenského života, napríklad slovenská herečka, politička a diplomatka Magdaléna Vášaryová.

Slobodu médií prišli podporiť aj študenti z troch fakúlt žurnalistiky a masmediálnej komunikácie – z Bratislavy, Trnavy a Nitry.

„Môžem hovoriť len za študentov, ktorí sa do tejto iniciatívy zapojili. Novela o RTVS sa nám nepáči, nepáči sa nám jej znenie, nepáči sa nám, kam by táto novela mala nasmerovať RTVS. To je hlavný dôvod, prečo sme sem prišli. Určite nesúhlasíme so zoštátnením RTVS,“ uviedla študentka Fakulty masmédií, UCMFMK Trnava Nina Kališová.

Protestovali aj v Košiciach

Proti krokom vlády Roberta Fica protestovali aj v Košiciach. Ľudia zaplnili polovicu územia pred Dolnou bránou v Košiciach. Mali transparenty, situácia bola pokojná.

Ako to v centre mesta vyzeralo a aké sú požiadavky skandujúcich priblížil v Správach RTVS z regiónov redaktor Ondrej Behún:

Tvrdia, že obnovené protesty sú zamerané proti viacerým krokom vlády Roberta Fica, napríklad aj proti, podľa nich, ovládnutiu verejnoprávnej televízie a rozhlasu či proti pokračujúcej izolácii Slovenska od západných partnerov.

Na proteste vystúpili poslanci NR SR aj poslanci europarlamentu či zástupcovia občianskeho sektora.

„Dejú sa aj ďalej veľmi zlé a škaredé veci, ktoré ničia našu demokraciu a sú to veci z dielne Roberta Fica. Aktuálne je to najmä dianie okolo RTVS, myslíme si, že je to škandalózny útok na verejnoprávnu televíziu,“ vyhlásil spoluorganizátor protestu v Košiciach, člen strany PS Igor Holéczy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny