Na hlavný obsah

Výhrady pribúdajú, ministerstvo mlčí. Stiahnutie nového zákona o RTVS žiada čoraz viac ľudí

Podporu RTVS vyjadrili aj novinári z viacerých slovenských redakcií.

Výhrady pribúdajú, ministerstvo mlčí. Stiahnutie nového zákona o RTVS žiada čoraz viac ľudí
Budova RTVS, v ktorej sídli rozhlas. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Stiahnutie zákona, ktorý by mal zmeniť RTVS na novú organizáciu, žiada čoraz viac obyvateľov Slovenska. Pod otvorený list mimovládnych organizácii sa podpísalo takmer 30-tisíc ľudí.

Vyhlásenie zverejnili aj novinári z ďalších slovenských médií. Na riziká spojené s prijatím zákona upozorňuje aj prezidentka Zuzana Čaputová. Hromadné pripomienky idú aj od politických strán.

Vyše štyritisíc podpisov pod hromadnú pripomienku vyzbierala mimoparlamentná strana Demokrati. Opozičná SaS so zástupcami kultúrnej obce zbiera podpisy pod ďalšiu.

„Návrh zákona predstavuje významné posilnenie vplyvu vládnej moci na verejnoprávnu televíziu a rozhlas. Mení verejnoprávny rozhlas a televíziu na štátne médium,“ povedal tímlíder strany SaS pre kultúru René Parák.

Zákonu o RTVS sa v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Ministerstvo kultúry sa hromadnými pripomienkami musí podľa zákona zaoberať v rozporovom konaní. Rezort sme oslovili so žiadosťou o reakciu, na naše otázky nereagovali.

„Nemyslím, že sa deje niečo zlé, ak chce mať vláda vplyv na rozhodovanie chodu v konkrétnych inštitúciách. Je to úplne normálne. Vláda a minister zodpovedá za to, ako fungujú alebo nefungujú železnice, ako funguje NDS, nemocnice. Tak neviem, prečo by vláda nemala mať zodpovednosť za to, ako bude fungovať verejnoprávna televízia,“ vyhlásil predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Prezidentka Zuzana Čaputová prízvukuje, že politici majú predovšetkým zabezpečiť dostatočné financovanie a transparentný výber riaditeľa a ostatných orgánov.

„V žiadnom prípade nepreberajú zodpovednosť za to, v akom svetle by sa v spravodajstve chceli vidieť a ani za to, aké programy má a nemá rozhlas a televízia vysielať. Na toto mandát voľbami nikto nedostáva a ani ho nesmie mať,“ vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.

Podporu RTVS vyjadrili aj novinári

Priehľadný pokus zmeniť verejnoprávnu inštitúciu na štátom riadené médium. Takto pre RTVS zhodnotil nový zákon generálny riaditeľ Európskej vysielacej únie.

„Princíp, keď troch členov rady vymenuje ministerstvo kultúry a štyroch národná rada ide očividne proti všetkým odporúčaniam Európskeho zákona o slobode médií. Musíte mať nezávislé vedenie, musí existovať nezávislé výberové konanie. Inak nastane situácia, že vlády si budú dosadzovať všade svojich ľudí,“ uviedol generálny riaditeľ EBU Noel Curran.

Nová legislatíva o RTVS znepokojuje aj členov skupiny Európskej vysielacej únie (EBU) pre strednú a východnú Európy, ktorí sa stretli v Prahe. K situácii na Slovensku vydali spoločné vyhlásenie. Spochybňujú, či je v súlade s medzinárodnými štandardmi. Podľa našich informácií, so znením vyhlásenia nesúhlasilo iba Maďarsko.

Na ohrozenie nezávislosti RTVS upozorňuje aj bývalý riaditeľ Českej televízie. „Zmeny, ktoré sa pripravujú skôr vedú k tomu, aby tak televízia ako rádio na Slovensku bolo bližšie k politickej moci. Aby to dávalo politikom do ruky možnosti, ako si v inštitúcii presadzovať svoje záujmy,“ skonštatoval bývalý riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

„Legislatívny proces, môžem ubezpečiť, že nepôjde to v skrátenom legislatívnom konaní. Bude to na dvoch schôdzach. Tri mesiace sa bude môcť o tom diskutovať. Predpokladám, že budú nejaké pozmeňujúce návrhy,“ uviedol predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

Na stiahnutie zákona vyzýva ministerstvo kultúry aj organizácia Reportéri bez hraníc. Podporu RTVS vyjadrilo tiež takmer 200 novinárov z viacerých slovenských redakcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko