Na hlavný obsah

Ľudia so zdravotným postihnutím budú môcť využívať sociálne výhody v celej EÚ, preukazy ŤZP sa zjednotia

Europarlament o tom bude hlasovať o tri týždne.

Ľudia so zdravotným postihnutím budú môcť využívať sociálne výhody v celej EÚ, preukazy ŤZP sa zjednotia
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

V štátoch Európskej únie sa zjednotia preukazy pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím a parkovacie preukazy. Budú si tak môcť uplatňovať sociálne výhody aj v zahraničí. Prvé dokumenty by mali úrady práce začať vydávať najneskôr od prvého januára 2026.

Pri vycestovaní do zahraničia sa mnohým osobám so zdravotným znevýhodnením stalo, že zľavy, ktoré im platia na Slovensku, v inej krajine nemajú. Zahraničné úrady neuznávajú preukazy ŤZP iných štátov.

„Častokrát sa stáva, že človek zaparkuje – Slovák v Taliansku – a dostane pokutu za to, že zaparkoval na mieste pre zdravotne znevýhodnených, pretože naše preukazy viac-menej sú konštituované iba v slovenčine,“ vysvetlil predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

Novým preukazom ŤZP v celej EÚ sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

Európska rada ministrov práce a sociálnych vecí presadila zavedenie jednotných preukazov osôb so zdravotným znevýhodnením a parkovacích preukazov. Oba doklady budú uznávať vo všetkých členských krajinách Únie, čo zjednoduší dostupnosť služieb a pohyb v zahraničí.

„Pokiaľ ide o parkovacie preukazy, sme sa stretávali s pomerne rozsiahlym falšovaním. Parkovací preukaz pre osoby zdravotne znevýhodnené je vlastne len taká jednoduchá papierová kartička, v podstate zaliata do nejakého plastu,“ uviedol štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Organizácia muskulárnych dystrofikov by uvítala, keby sa výhody vzťahovali aj na sprevádzajúce osoby. „Vlastne bez nich sa nevieme zúčastniť, buď cestovať, alebo niekde ísť. Je to na úvahe a nie vždy nám uznajú zľavu na toho sprievodcu,“ vysvetlila predsedníčka organizácie Andrea Madunová.

Zoznam výhod

Organizácie zdravotne postihnutých by chceli dosiahnuť, aby s novými preukazmi platili v Európe rovnaké pravidlá.

„Ľudia na Slovensku si budú môcť zistiť návštevou centrálneho európskeho webu, aké zvýhodnenia pre nich ponúkajú v každej z členských krajín. Už len existencia toho zoznamu vytvorí neformálny tlak na jednotlivé členské krajiny, aby sme sa navzájom približovali,“ dodal Ondruš.

„Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská už od roku 2017 navrhovala a iniciovala a podporovala zjednotenie, aby sa odstránili rozdiely a nezrovnalosti. Preto veľmi vítame, že to konečne nadobúda reálne kontúry,“ ozrejmila hovorkyňa komisárky Elena Koritšánska.

O novom nariadení bude hlasovať Európsky parlament o tri týždne. Preukazy budú na vyžiadanie bezplatne vydávať úrady práce najneskôr od začiatku roku 2026.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet