Na hlavný obsah

Marian Kočner uspel na Súdnom dvore EÚ. Za zverejnenie informácií z jeho telefónov dostane odškodné

Kočner žaloval Europol za údajný únik informácií.

Marian Kočner uspel na Súdnom dvore EÚ. Za zverejnenie informácií z jeho telefónov dostane odškodné
Na archívnej snímke Marian Kočner. Foto: TASR/Pavol Zachar

Súdny dvor Európskej únie zrušil rozsudok súdu nižšej inštancie v prípade ochrany dát podnikateľa Mariana Kočnera v súvislosti so zverejnením informácií po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v roku 2018.

Súd v rozsudku uviedol, že Kočner musí preukázať len to, že bolo zasiahnuté do jeho súkromia, a nie to, či to zavinil Europol alebo slovenské orgány. Najvyšší súd EÚ to v utorok (5. 3.) uviedol v tlačovej správe.

„Europol a členský štát, v ktorom vznikla škoda v dôsledku protiprávneho spracovania údajov, ku ktorému došlo v rámci spolupráce týchto subjektov, sú za túto škodu spoločne a nerozdielne zodpovední,“ píše sa v správe k rozsudku.

„Dotknutá fyzická osoba musí preukázať len to, že v rámci spolupráce Europolu a príslušného členského štátu došlo k protiprávnemu spracovaniu údajov, ktoré jej spôsobilo škodu,“ píšu ďalej.

Súdny dvor priznal odškodné

Väznenému podnikateľovi súdny dvor priznal odškodné 2 000 eur. Kočner predtým od Všeobecného súdneho dvora EÚ ako súdu nižšej inštancie požadoval odškodné 100-tisíc eur.

Kočner žaloval Europol za údajný únik informácií. Podnikateľ tvrdil, že európska policajná agentúra mohla za to, že sa v slovenských médiách v čase vyšetrovania Kuciakovej vraždy objavili citlivé informácie o jeho osobe, vrátane intímnej komunikácie s partnerkou.

Tvrdil tiež, že slovenské médiá ho označovali za mafiána kvôli tomu, že figuroval na „zozname mafiánov“ Europolu. V septembri 2021 Všeobecný súd zamietol jeho žalobu.

Senát Špecializovaného trestného súdu vlani v novom procese opätovne oslobodil Kočnera spod obžaloby z objednania Kuciakovej vraždy, naopak za vinnú z objednávky zločinu uznal Kočnerovu známu Alenu Zsuzsovú.

Verdikt nie je právoplatný, prípadom sa znovu zaoberá Najvyšší súd SR, ktorý v roku 2021 zrušil oslobodzujúci verdikt nad Kočnerom a Zsuzsovou. Kočner si odpykáva 19-ročný trest väzenia za falšovanie zmeniek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko