Na hlavný obsah

Mladistvým na Floride chcú vypnúť sociálne siete

Zákon znemožní prístup na sociálne siete deťom mladším ako 14 rokov.

Mladistvým na Floride chcú vypnúť sociálne siete
Na ilustračnej snímke dievča s telefónom. Foto: Unsplash

Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis v pondelok (25. 3.) podpísal návrh zákona, ktorý znemožňuje deťom mladším ako 14 rokov prístup na sociálne siete. Štrnásť až šestnásťroční tínedžeri budú musieť mať súhlas rodičov.

Podľa zástancov má toto opatrenie ochrániť mladistvých pred dopadmi online prostredia na duševné zdravie, napísala agentúra Reuters. Jeho kritici ale varujú, že návrh obmedzuje ústavou zaručenú slobodu prejavu.

Spoločnosti budú musieť odstrániť účty do 14 rokov aj tým, ktorí majú menej ako 16 rokov a nemajú súhlas rodičov. Platformy budú podľa opatrenia musieť vek overiť s využitím tretej strany. Pôvodný návrh sociálne siete deťom do 16 rokov zakazoval úplne. DeSantis túto verziu zákona vetoval, keďže podľa neho obmedzovala práva rodičov.

„Sociálne siete poškodzujú deti rôznymi spôsobmi,“ uviedol guvernér vo vyhlásení. Dodal, že zákon „dáva rodičom väčšiu možnosť ochrániť potomkov“, do platnosti vstúpi 1. januára 2025.

Zákon nespomína žiadne konkrétne platformy, ale mal by sa týkať sietí, ktoré zobrazujú reakcie, ako sú lajky, a obsahujú automaticky prehrávané videá či živé vysielania. Spoločnosti budú musieť vymazať zozbierané osobné údaje z ukončených účtov. Ak tak neurobia, rodičia na ne budú môcť podať žalobu.

Opatrenie porušuje podľa kritikov prvý dodatok ústavy, ktorý chráni slobodu prejavu. Zároveň hovoria, že rozhodovať o prítomnosti mladistvých na sociálnych sieťach by mali namiesto vlády rodičia.

Prvým americkým štátom, ktorý v roku 2023 začal regulovať prístup detí na sociálne siete, je Utah. Po ňom nasledovali ďalšie vrátane Arkansasu, Louisiany, Ohia či Texasu. O podobných reštrikciách uvažujú aj ďalšie štáty USA.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet