Na hlavný obsah

Prvý človek s čipom v mozgu dokáže hrať šach aj napriek ochrnutiu

Cieľom Neuralinku je prepojenie ľudského mozgu s počítačovým rozhraním.

Prvý človek s čipom v mozgu dokáže hrať šach aj napriek ochrnutiu
Prvý muž s čipom v mozgu hýbe kurzorom na počítači. Foto: Profimedia, koláž RTVS

Spoločnosť Neuralink miliardára Elona Muska zverejnila zábery jej prvého pacienta s implantovaným mozgovým čipom, ako na počítači hýbe kurzorom a hrá online šach. Noland Arbaugh, ktorý po dopravnej nehode od ramien nadol ostal paralyzovaný, dostal čip v januári.

Ako počas prezentácie, ktorú naživo streamovali na platforme X, povedal, implantát už použil aj na hranie videohry Civilization VI, pričom mohol hrať nepretržite osem hodín. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Arbaugh sa tiež vyjadril, že samotná operácia bola ľahká. Technológia však podľa neho nie je perfektná a boli s ňou aj isté problémy.

Cieľom Neuralinku je prepojenie ľudského mozgu s počítačovým rozhraním. Spoločnosť tak chce pomôcť pri riešení zložitých neurologických stavov.

Zariadenie Neuralinku, ktoré má veľkosť približne ako euro minca, sa vloží do lebky s mikroskopickými drôtikmi, ktoré dokážu čítať aktivitu neurónov a vysielať bezdrôtový signál späť do prijímacej jednotky.

Spoločnosť tvrdí, že opice s ním dokázali hrať základnú verziu videohry Pong. V máji 2023 dal americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) Neuralinku povolenie na testovanie čipov na ľuďoch. Na podobnej technológii pracuje viacero spoločností či univerzít.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet