Na hlavný obsah

Na diaľnici D1 si postojíme dlhšie. Plánovaná výstavba spôsobí obmedzenia

Národná diaľničná spoločnosť v sobotu začne s demoláciou mosta.

Na diaľnici D1 si postojíme dlhšie. Plánovaná výstavba spôsobí obmedzenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v noci zo soboty (16. 3.) na nedeľu (17.3.) rozoberie most ponad D1 pri Ivanke pri Dunaji. Ten musí ustúpiť rozširovaniu autostrády. Dlhodobé práce obmedzia medzi Bratislavou a Sencom dopravu.

Most spája obec Ivanka pri Dunaji a Čiernu Vodu. Pre túto demoláciu budú musieť uzavrieť celý úsek D1 medzi Triblavinou a Vajnormi.

„Pre demolačné práce bude úsek diaľnice D1 v dĺžke 4,5 kilometra uzatvorený. NDS odporúča motoristom vyhnúť sa úseku a využiť starú Seneckú cestu I/61. K samotnej demolácií, dôjde v noci v sobotu, 16. marca od 22:00,“ informovala NDS.

„To, čo sa udeje v sobotu a v nedeľu, bude veľmi rýchle. Technológie sú v súčasnosti zdatné na to, aby to zvládli za 14 hodín,“ informoval riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Výstavbe na diaľnici D1 sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Adamson:

Od nedele odštartujú niekoľkomesačné práce na rozširovaní diaľnice D1. Naplánovali ich tak, aby sa dotkli dopravy minimálne.

„V tomto období sa treba vyzbrojiť trpezlivosťou, rešpektovať obchádzkové trasy a odporúčam používať navigáciu, ktorá online monitoruje zaťaženie,“ uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Príprava na obmedzenia

Most, ktorý zbúrajú, zavadzia pri rozširovaní diaľnice. „Daný most nevyhovuje rozšíreniu. Je bohužiaľ postavený takým spôsobom, že sa nedá pod ním zvýšiť počet jazdných pruhov. Dotkne sa to ľudí, ktorí bývajú, pracujú alebo jazdia z jednej strany na druhú ponad diaľnicu,“ dodal Drahovský.

Samotná demolácia mosta súvisí s výstavbou na diaľnici D1. Vyťažený vjazd do hlavného mesta bude najbližšie mesiace paralyzovaný pre dostavbu križovatky, ktorá napojí diaľnicu D1 na obchvat hlavného mesta D4.

„Budeme si musieť zvyknúť, že na D1 budeme stáť dlhšie,“ povedal riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Dopravná polícia sa taktiež pripravuje na obmedzenia. Preto na danom úseku diaľnice posilní kontroly.

„Počas rekonštrukčných prác bude policajný zbor dohliadať na predmetný úsek z dôvodu zabezpečenia bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky,“ informoval riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ Rastislav Polakovič.

Národná diaľničná spoločnosť a aj dopravná polícia vyzývajú motoristov na opatrnosť a ohľaduplnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko