Na hlavný obsah

Najstarší kostol na Liptove skrýva raritu. V iných sa s takýmto motívom nestretnete

Steny svätyne zdobí unikátna maľba.

Najstarší kostol na Liptove skrýva raritu. V iných sa s takýmto motívom nestretnete
Nástenná maľba v najstaršom kostole na Liptove. Foto: RTVS

Najstarší kostol na Liptove – v Ludrovej v okrese Ružomberok – ukrýva raritu. Nástenná maľba zobrazuje obeseného Judáša. V iných kostoloch sa s týmto motívom nestretneme. Napriek tomu, že podľa Biblie sa Judáš naozaj obesil po tom, ako si uvedomil, koho za 30 strieborných zradil.

Juraj Maták pomáhal pri obnove ranogotického kostola v Ludrovej už ako študent. A robí tak doteraz – viac ako 60 rokov. Obesený Judáš prekvapil aj jeho.

Obesený Judáš je súčasťou celého príbehu o Ježišovi, ktorý zdobí steny svätyne. ,,Práve toto, že ten Judáš si nakoniec uvedomí, čo spáchal, tak to proste neunesie a vlastne spácha samovraždu, obesí sa. No tak je to taký smutný koniec, ale aj poučný svojím spôsobom,“ uviedol reštaurátor Juraj Maták.

Unikátnej maľbe v kostole na Liptove sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Nástenné maľby možno prirovnať k dnešným komiksom. Väčšina ľudí vtedy nevedela čítať, a tak sa príbehy z Biblie dozvedali pomocou obrázkov.

Ďalšou záhadou najstaršieho kostola na Liptove bola Mária v čiernych – akoby vdovských šatách. Až chemici prišli na to, že bola pôvodne v červenom.

,,Prímesou farby bola olovnatá červená. V tom prostredí – striedanie ročných období, to všetko sa premieta v relatívnej vlhkosti vzduchu a tak ďalej. Skrátka ten pigment nevydrží – sčernie,“ ozrejmil Maták.

Ranogotický Kostol všetkých svätých v Ludrovej je z 13. storočia. Liptovské múzeum ho desať rokov postupne rekonštruuje. Ak múzeum získa peniaze, rekonštrukciu by mohli dokončiť už na budúci rok.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny