Na hlavný obsah

Nečas o zmenách v RTVS: Vládni predstavitelia si zamieňajú svoj politický záujem so záujmom verejnosti

V komunikácii rezortu kultúry mu chýbajú argumenty.

Nečas o zmenách v RTVS: Vládni predstavitelia si zamieňajú svoj politický záujem so záujmom verejnosti
Zľava generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Dano Veselský

Spôsob, akým predstavitelia vládnej koalície na štvrtkovej (14. 3.) tlačovej konferencii útočili na novinárov, dokazuje, že miešajú svoj vlastný politický záujem s tým verejným. Uviedol to Vlastimil Nečas z Katedry Mediálnych štúdií Karlovej univerzity v Prahe v Mimoriadnych správach RTVS.

„Argument, že majú mandát a voliči ich zvolili, to platí. Keď sa ale bavíme o verejnoprávnych médiách, tak toto nie je argument. Verejnoprávne médiá majú iné ciele, ako vyhovovať aktuálnej vládnej väčšine,“ vysvetlil Nečas.

Predstavitelia súčasnej vládnej koalície podľa neho presadzujú komunikačnú stratégiu, pri ktorej nepotrebujú otázky, ani dávať argumenty. „Presadzujú veci silou,“ dodal.

Chýbali argumenty

Práve argumenty Nečasovi na tlačovej konferencii k navrhovaným zmenám vo verejnoprávnom médiu chýbali. „Bola to zvláštna zmes osobných útokov bez žiadnych argumentov,“ uviedol. Nezaznamenal jediný podnet, ktorý by stál na niečom inom, ako na osobných dojmoch.

Jedným z tvrdení ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) bolo, že ľudia sa v čoraz väčšej miere spoliehajú na iné médiá ako „médiá hlavného prúdu“. Tie podľa jej slov prinášajú informácie len z jedného spektra.

Ministerka tvrdí, že vo verejnoprávnom médiu sa isté názory cenzurujú. Spomenula obdobie pandémie, čo kritizoval Vlastimil Nečas. Fakty podľa neho nie sú otázkou názoru. „Keď dáte priestor niečomu, čo je nezmysel, posilňujete jeho legitimitu,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko