Na hlavný obsah

Ministerka kultúry ešte nemá meno človeka, ktorý by mal stáť na čele verejnoprávneho média

Andrej Danko chce v RTVS uvoľniť strop pre reklamu.

Ministerka kultúry ešte nemá meno človeka, ktorý by mal stáť na čele verejnoprávneho média
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) na štvrtkovej (14. 3.) tlačovej konferencii povedala, že ešte nemá meno toho, kto by mal na poste generálneho riaditeľa verejnoprávneho média nahradiť Ľuboša Machaja.

Na tlačovej besede vystúpil aj podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko, minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) a generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala.

Andrej Danko poukázal na to, že súkromná televízia JOJ má vysoké zisky za reklamu, preto by chcel uvoľniť strop pre reklamu aj vo verejnoprávnej televízii a rozhlase, ktorá by sa podľa návrhu mala po novom volať Slovenská televízia a rozhlas.

„Ak dostaneme výhrady od Európskej komisie, budeme sa nimi zaoberať,“ reagoval Danko na ostrú kritiku avizovaných zmien podmienok fungovania RTVS.

Návrh kritizujú opoziční politici, mediálni odborníci, aj samotní zamestnanci a externí spolupracovníci RTVS. S predstavou vlády o fungovaní verejnoprávnych médií nesúhlasia ani študenti žurnalistiky troch slovenských univerzít. Na piatok (15. 3.) preto zvolali zhromaždenie.

Zmeny, ktoré navrhuje ministerstvo kultúry, sú podľa Tomáša Tarabu štandardné. „Každý by ich mal podporiť,“ dodal. Na vláde bol podľa Tarabu všeobecný súhlas s návrhom zmien, preto ho ministerka posunula do medzirezortného pripomienkového konania.

Aj napriek tomu, že ministerka v utorok (12. 3.) novinárom sľubovala, že na ich otázky k návrhu odpovie na štvrtkovej tlačovej konferencii, na jej konci dali novinárom priestor iba na tri otázky. Tlačovú konferenciu prítomní predstavitelia nakoniec ukončili s tým, že medzi novinármi nastal príliš veľký rozruch.

Pozrite si zostrih tlačovej konferencie ministerstva kultúry a reakciu Vlastimila Nečasa z Katedry Mediálnych štúdií Karlovej univerzity v Prahe z Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko